Linkuri accesibilitate

Cum să responsabilizezi vecinul?


Fost-a apă și canal...
Fost-a apă și canal...

Datornicii sînt o problemă gravă dar soluţiile trebuie căutate prin recursul la discernămînt şi eficacitate.



Deunăzi d-l Becciev, şeful de la Apă Canal, s-a plîns de existenţa rău-platnicilor care cauzează pierderi enorme întreprinderii pe care o conduce. Apoi a îndemnat locatarii blocurilor să-şi responsabilizeze vecinii cu datorii, să meargă la uşile rău-platnicilor şi să le ceară socoteală. Dacă am înţeles eu bine, în opinia d-lui Becciev, locatarul care nu-şi responsabilizează vecinul datornic e un fel de complice.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Cum problema invocată de d-l Becciev ne vizează pe toţi, simt nevoia unor precizări. Ideea celor de la Apă Canal nu e nouă. Ea a mai fost difuzată şi anterior. Prin urmare, Apă Canal chiar mizează pe activismul nostru. Lucururile însă sînt mult mai complicate decît îşi imaginează d-l Becciev.

Vorba e că în anii ’90 eu însumi, nesilit de nimeni, am încercat, împreună cu alţi locatari, să responsabilizez cîţiva rău-platnici din brejnevka noastră. Ei bine, datornicii aceia nu numai că nu s-au lăsat convinşi, ci şi m-au beştelit în fel şi chip, mi-au aruncat în faţă un noian de cuvinte licenţioase, murdare, jignitoare. Mărturisesc că nu mai vreau să am parte de asemenea experienţe. Iar riscul că ele se pot repeta astăzi e la fel de mare. De altfel, şi mulţi dintre oamenii intervievaţi deunăzi au aceeaşi frică: să nu fie bruscaţi şi ofensaţi de datornicii pe care se apucă să-I responsabilizeze. Asta pe de o parte.

Pe de altă parte, nu sînt convins că trebuie să mă ocup de această muncă periculoasă neremunerată. Am impresia că rău-platnicii, înainte de a fi problema vecinilor, sînt problema întreprinderii cu pricina. Păi, a făcut tot ce i-a stat în putinţă Apă Canal pentru a-şi recupera banii? Sîntem oare noi, vecinii datornicilor, ultima soluţie? Mă îndoiesc.

În altă ordine de idei, şi rău-platnicii sînt diferiţi. Apă Canal ar trebui să se ocupe în primul rînd de cei care POT, dar nu vreau să plătească. Şi în această privinţă statul, nu vecinii, ar fi un sprijin mult mai eficient pentru biata întreprindere. Iar ideea cu complicitatea mi se pare de-a dreptul absurdă. Mai curînd Apă Canal ne sperie pe noi, cei responsabili, că vom avea de suferit din cauza rău-platnicilor.

Datornicii sînt, într-adevăr, o problemă gravă care nu ar trebui să existe. Numai că şi soluţiile trebuie căutate prin recursul la discernămînt şi eficacitate.
XS
SM
MD
LG