Linkuri accesibilitate

Bulgaria adoptă o nouă strategie împotriva crimei organizate


În perioada 2006-2010 au fost încheiate 72 dosare de spălarea banilor, din care 58 cu sentințe, iar în 2010 au fost confiscate proprietăți în valoare de aproape 3,6 milioane de euro.



În Bulgaria, ne spune corespondentul nostru la Sofia, Petiu Petkov, guvernul de centru dreapta a decis sa întărească controalele împotriva celor care nu îşi plătesc impozitele şi a celor care încearcă să foloseasca sistemul bancar pentru spălarea banilor murdari.


În prima sa ședință după vacanța de vară guvernul condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov a aprobat proiectul de strategie națională pentru combaterea spălării banilor. Ea va completa strategia de securitate națională în partea, dedicată securității sistemului financiar.

Strategia pentru combaterea spălării banilor prevede crearea unui registru pentru depozitele bancare și declarațiile fiscale ale cetățenilor, o rețea regională de centre pentru analiza informațiilor etc. Anchetatorii vor avea acces la unele informații bancare, comerciale și fiscale.

Va fi creat un fond special cu o parte din mijloacele financiare confiscate la baza unor sentințe în dosarele de spălarea banilor. Din acesta vor fi ajutorate victimele traficului de oameni și de narcotice, dar și activitatea de combatere a spălării banilor.

Strategia a primit aprobarea guvernului și va fi supusă votului deputaților. Ea a fost elaborată cu participarea unor experți din fundația „Risc Monitor”.

Combaterea crimei organizate și corupției ocupă un loc central în prioritățile guvernului Borisov. Progresul Bulgariei în acest domeniu este urmărit îndeaproape de Comisia europeană, care a salutat în ultimul raport de țară voința politică demonstrată de centriștii ex-generalului, dar a avertizat că rezultatele concrete sub forma unor sentințe împotriva capilor unor grupuri criminale se lasă așteptate.

Ministrul de interne Țvetan Țvetanov a recunoscut că în ciudă faptului că în ultimii 5 ani a crescut numărul grupurilor anihilate care se ocupă de spălarea banilor, Bulgaria se află cu decenii în urmă țărilor vesteuropene și Statelor unite ale Americii. „Concomitent cu spălarea banilor este în curs și spălarea unor biografii,” a avertizat Țvetanov. Banii murdari de multe ori revin în țara sub forma unor false investiții străine.

În perioada 2006-2010 au fost încheiate 72 dosare de spălarea banilor, din care 58 cu sentințe. Numai în 2010 au fost confiscate proprietăți în valoare de aproape 3,6 milioane de euro.

Guvernul Borisov a început tratative cu autoritățile elvețiene în vederea obținerii de informații pentru depozitele bancare ale unor cetățeni bulgari în aceasta țară.
XS
SM
MD
LG