Linkuri accesibilitate

Procesul de fărâmițare a Europei pe criterii etnice (M. Cărtărescu/Evenimentul zilei)


Modificarea legislației electorale și a Constituției în dezbatere (ziare.com).



Presedintele Romaniei Traian Basescu a vorbit recent despre oportunitatea unei constructii europene de tipul Statele Unite ale Europei. O analiza semnata astazi de Camil Roman in Romania libera merge in aceeasi directie. Principalul folos ar fi o politica externa europeana unitara.


Revista presei româneşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct



In relatia cu Rusia, ea ar limita strategia traditionala a Moscovei, divide et impera, si ar presa pentru o democratizare a Federatiei Ruse. Statele Unite ale Europei ar fi un proiect important si in relatia cu Orientul Mijlociu. In plan economic, turbulentele actuale ar putea, de asemenea, sa fie mai bine tinute sub control – arata Carol Roman in Romania libera.

In Evenimentul zilei, Mircea Cartarescu isi formuleaza in schimb indoielile: principala frana – constiinta nationala acuta a celor mai multe popoare europene. Procesul de faramitare a Europei pe criterii etnice continua si azi, din Belgia pana in fosta Iugoslavie, iar faramitarea religioasa nu e mai prejos. Europa unita nu va fi niciodata unita in sensul federatiei statelor americane – mai arata Mircea Cartarescu.

Presa de la Bucuresti dezbate de asemenea propunerile democrat-liberale de modificare a legislatiei electorale si a Constitutiei.

In partea a doua a unui interviu acordat publicatiei online ziare.com, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, spune ca nu vede posibila modificarea Constitutiei, dar ca vor continua negocierile intre partide pentru introducerea votului prin corespondenta. In opinia sa, romanii care traiesc in strainatate au o viziune mai cuprinzatoare asupra situatiei din tara. Ei pot plasa, de pilda, masurile de austeritate luate de guvernul Emil Boc in context european si aduc astfel un nivel superior de intelegere si acceptare. Sever Voinescu crede ca Partidul Democrat Liberal are sanse sa demonstreze la alegerile de anul viitor cea mai spectaculoasa revenire de scor electoral.

Formatiunea ar putea fi sprijinita de un nou partid de dreapta, condus de actualul ministru al muncii Sebastian Lazaroiu – apreciaza Stefan Vlaston intr-un comentariu preluat de Hotnews Romania. Unul dintre argumente este faptul ca fiica cea mare a presedintelui, Ioana Basescu, a rezervat inca din aprilie la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci denumirea „Miscarea populara”.
XS
SM
MD
LG