Linkuri accesibilitate

România, la cheremul intemperiilor occidentale (O. Pecican/România liberă)


Banii europeni, neîntrebuinţaţi (O. Nahoi/ Adevărul)


Mai multi comentatori din presa cotidiana realizeaza simultan ca Romania este oarecum la cheremul intemperiilor din mediul politic si economic occidental. In Romania libera, Ovidiu Pecican rezuma scenariile care circula in prezent despre experimente care s-ar face la nivel planetar in cautarea unor alte tipuri de societate performante. „Ca unii ce traim in plin experiment politic, noi romanii putem fi ingrijorati de perspectiva posibilei pierderi a intaietatii in domeniu” – noteaza ironic autorul, care incearca sa recapituleze situatia Romaniei. Gaseste ca, la Bucuresti, se intretaie in mod dramatic comandamente venite din cel putin trei directii: dinspre Statele Unite, dinspre Bruxelles, dar si dinspre „gastile imunde de stabi din sfera puterii sau a competitorilor sai”. Cu aceste presiuni pe cap, Romania experimenteaza mai mult decat saracirea sistematica a populatiei si deposedarea acesteia de drepturi ale omului se cetateanului (mai ales in materie de asigurari sociale, de sanatate si vizand dreptul la munca). Faptul ca presa straina povesteste despre proiecte SF, cum ar fi formarea de noi „popoare suverane”, un fel de neo-falanstere care sa traiasca pe platforme petroliere autonome, devine o gluma proasta pentru problemele reale ale romanilor – rezulta din acest articol publicat de Romania lbiera..

Acelasi ziar avanseaza, sub semnatura lui Tom Gallagher, ca pro-americanismul presedintelui Traian Basescu si-ar fi ales un moment cam neinspirat. Scenariul presedintelui, mult discutat saptamana trecuta, si in care Europa ar trebui sa ia forma unor State Unite ale Europei, pierde din vedere tensiunile enorme dintre puterile europene, si carora Romania le-ar putea cadea victima.

Presedintele Basescu este criticat si in Adevarul. Ovidiu Nahoi a ales tema banilor europeni neintrebuintati. Comisia Europeana tocmai a micsorat co-finantarea pe proiect pentru tarile membre mai putin dezvoltate, de la 15 la 5%. O economie de aproape 715 milioane de euro, cu conditia sa se depuna proiecte de finantare europeana. Guvernul si seful statului ar fi trebui sa reactioneze, sa administreze aceasta oportunitate, ceea ce nu s-a intamplat. Ba mai mult, scrie Adevarul, Basescu prefera sa contabilizeze aurul care ar urma sa fie extras la ipotetica exploatare miniera de la Rosia Montana.
XS
SM
MD
LG