Linkuri accesibilitate

Străinul faţă cu opulenţa autohtonă stridentă


M-am uitat la occidentalul fascinat de realitatea chişinăuiană şi mi-am dat seama că omul nu observă mizeria dindărătul bogăţiei stridente.Am vorbit deunăzi cu un occidental sosit în premieră în Moldova. Oaspetele ţării însorite era fascinat de nivelul de trai al moldovenilor, de opulenţa moldovenească. Moldova, mi-a declarat uluit occidentalul, e un adevărat paradis al oamenilor bogaţi!

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:21 0:00
Link direct

Ciudată constatare, nu? După ce am ascultat însă povestea oaspetelui de pe alte meridiane, am căzut pe gînduri. Vasăzică, în avionul cu care venea în R. Moldova, occidentalul a făcut cunoştinţă cu o chişinăuiancă prosperă care se întorcea de la o vestită staţiune balneară europeană. Mare a fost mirarea occidentalului cînd concetăţeana noastră i-a mărturisit că se odihneşte de patru ori pe an la acea staţiune faimoasă, inaccesibilă multora.

Moldoveanca aceea patrona o afacere înfloritoare. Sosit în Chişinău, străinul i-a vizitat magazinul ultracentral luxos şi... a deschis ochii mari. Magazinul compatrioatei noastre era parcă decupat din Manhattan.

A urmat apoi un şir lung de revelaţii-descoperiri care i-au întărit definitiv convingerea străinului că R. Moldova e raiul de pe pămînt. A văzut oaspetele nostru automobile luxoase şi scumpe, cum nici în Occident nu văzuse, a fost şocat de splendoarea hotelului de patru stele în care s-a cazat, a remarcat preţurile exorbitante, europene, a văzut tineri bine dispuşi, cu telefoane mobile sofisticate, savurînd la terase, în fapt de seară, cantităţi imense de bere rece.
„Păi, voi sînteţi aici ca-n sînul lui Avram!” mi-a spus mie occidentalul fascinat.

L-am întrebat dacă nu a văzut cumva boschetari şi cîini vagabonzi pe străzile Chişinăului. Da, văzuse cîţiva. Dar boschetari există pretutindeni. L-am întrebat dacă ştie cum trăiesc moldovenii din aşa-numita glubinkă. Habar nu avea, dar parcă diferenţa dintre capitală şi provincie poate fi foarte izbitoare?

M-am uitat la occidentalul fascinat de realitatea chişinăuiană şi mi-am dat seama că omul nu observă mizeria dindărătul bogăţiei stridente. Mi-am amintit de unii oaspeţi străini care erau la fel de fascinaţi după luni de zile petrecute la Chişinău. Şi m-am întrebat dacă merita să-i arăt faţa hidoasă a realităţii moldoveneşti.

Poate că e mai bine să rămînă cu senzaţia că aici e paradisul barosanilor. Poate că fascinaţia lui se va transmite altor străini, care vor da buzna în Moldova. Şi atunci măcar hotelurile autohtone vor avea de cîştigat!

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG