Linkuri accesibilitate

De ce are nevoie Moldova de armată?


Militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii, de Ziua Independenţei
Militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii, de Ziua Independenţei

Viorel Cibotaru: „Republica Moldova nu este un stat neutru, nici de jure, nici de facto, este o ţară pe teritoriul căreia se află trupe străine.”


Oare mai are nevoie de armată statul moldovenesc, care se declară neutru şi nici nu prea are bani pentru a dispune de o armată modernă şi bine dotată? Chiar dacă pare a fi nepoliticoasă această întrebare, în ajunul celor 20 de ani de la fondarea Armatei Naţionale, am ţinut să o adresez unor oameni solicitaţi la întîmplare pe străzile Chişinăului.


De ce are nevoie Moldova de armată?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct



Cu microfonul Europei Libere pe străzile Chişinăului
„O ţară ar trebui să aibă o armată cît de mică nu ar fi ea.”

„Care să ne protejeze în cazul unor atacuri, chiar dacă armata naţională a ţării noastre este doar în defensivă.”

„Că este efectivă nu cred şi mai ales că la paradă s-a văzut că nu fac faţă nici măcar unui marş.”

„Nu avem bani ca să cumpărăm o tehnică bună şi nici nu avem soldaţi instruiţi”

„Armata oricum nu ne protejează.”

„Şi în cazul unor calamităţi ea este cea care merge şi lichidează consecinţele calamităţilor.”

Europa liberă: noi în constituţie ne declarăm ca stat neutru este combatibil să avem o armată?

„Ţară neutră putem să vedem că este Elveţia, pentru că ea nu are armată, pe cînd Moldova ţară neutră este mai mult un mit.”

Cît de firesc este pentru un stat care se declară neutru în Legea fundamentală să aibă şi armată, l-am întrebat şi pe analistul politic, Viorel Cibotaru.

Viorel Cibotaru
Viorel Cibotaru: „Republica Moldova nu este un stat neutru, nici de jure, nici de facto, este o ţară pe teritoriul căreia se află trupe străine. Este o ţară în drept să sprijine şi să participe la operaţiuni de menţinere a păcii şi de impunere a păcii şi asta nu contravine înţelegerii a ceea ce este neutralitate care este o noţiune abstractă din Constituţie şi are puţin de a face cu contextul dezvoltării instituţiei sectorului de securitate şi apărare al Republicii Moldova.”

La părerea expertului, obiectivele de bază ale armatei naţionale rămîn în vigoare.

Viorel Cibotaru: „Rolul de apărare a patriei rămîne împotriva unei agresiuni militare. Existenţa unor trupe paramilitare din stînga Nistrului, inclusiv acel contingent al armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, impun ca acest risc de o agresiune împotriva Republicii Moldova să fie foarte evident, acesta este un argument ca noi să păstrăm toată structura clasică a Armatei Naţionale.”

Europa liberă: Armata este un lucru costisitor îşi poate permite Republica moldova luxul să deţină o armată?

Viorel Cibotaru: „Moldova nu-şi poate permite luxul de a nu întreţine o armată.”

Aceeaşi părere o împărtăşeşte şi experta Ludmila Andronic, care ne spune despre calitatea armatei naţionale.

Ludmila Andronic
Ludmila Andronic: „Din aprecierile pe care le-a primit Armata Naţională din partea partenerilor săi, Parteneriatul pentru Pace, NATO, de felul cum s-au comportat pacificatorii noştri am înţeles că există opinii destul de pozitive referitor la calitatea ostaşilor moldoveni, inclusiv, dacă va amintiţi de inundaţiile de acum cîţiva ani.”

Europa Liberă: Astăzi am discutat şi pe stradă cu oamenii şi îi întrebam cît de siguri sunt în armată şi practic toţi mi-am răspuns că nu au nici o siguranţă?

Ludmila Andronic: „Cîţi dintre ei sunt gata să-şi trimită copii în armată? Noi evităm serviciul militar, că suntem ţară neutră. Dar nu putem să vorbim astfel despre armată, nefiind în interiorul ei şi neştiind de fapt despre pregătirea psihologică, morală a acestor tineri.”

Ludmila Andronic conchide că sarcina de a apăra patria de fapt îi revine fiecărui cetăţean şi nu doar armatei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG