Linkuri accesibilitate

Privilegiile parlamentarilor: în lume şi în R.Moldova


Orologiul din turnul clădirii Parlamentului britanic
Orologiul din turnul clădirii Parlamentului britanic

În cei 20 de ani de existenţă a R.Moldova, numai o singură dată s-a reuşit ca un parlamentar să fie adus în faţa instanţei.


Parlamentarii din multe sisteme legale s-au bucurat intotdeauna de anumite privilegii, menite a le asigura deplina libertate de exprimare, pentru a le permite sa legifereze in totala independenta.

Parlamentul britanic, cel mai vechi din lume, datind din Evul Mediu timpuriu, e cel care ofera exemplul clasic al privilegiilor parlamentarilor. Printre acestea, cel mai solid si mai logic este „imunitatea parlamentara”. Deputatii, membrii parlamentului, nu pot fi arestati sau dati in judecata pentru fapte comise in timpul mandatului lor de parlamentar.


Dicţionar european: cu Dan Alexe şi Liliana Barbăroşie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:43 0:00
Link direct



Un alt privilegiu care decurge de aici este acela ca un deputat poate vorbi liber despre orice subiect in fata egalilor sai, fara teama de urmari legale care ar decurge din interpretarea limbajului sau, chiar daca anumite interventii ar putea fi considerate abuzive verbal.

Unul din efectele directe ale acestor legi privind statutul deputatilor este acela ca ei nu cad sub incidenta legislatiei privind calomnia, de pilda. In majoritatea tarilor, in afara cazurilor de flagrant delict in chestiuni penale de drept comun, un parlamentar nu poate fi anchetat sau interogat de justitie decit dupa ridicarea imunitatii sale de catre ceilalti deputati reuniti in plen.

Daca privilegiile meritate ale parlamentarilor au fost stabilite pentru prima oara in Marea Britanie, tot acolo a inceput in ultimii ani si marele scandal al coruptiei parlamentarilor intr-o democratie. Deputati care solicita bani de la firme de lobbying pentru a introduce amendamente… Deputati care folosesc fondurile discretionare ale parlamentului pentru cheltuieli private, s.a.m.d., abuzurile revelate public au fost nenumarate…

La fel, ultimii ani au revelat o serie de scandaluri care au facut sa fie chestionate pina si privilegiile parlamentarilor europeni, la rindul lor prinsi in scandaluri de coruptie si de abuz al pozitiei lor in favoarea unor firme lobbying, sau in alte interese private. Multi au profitat de pozitia lor de deputat european, unul din ultimele cazuri fiind de pilda deputatul social-democrat roman Adrian Severin.

--------------------------------------------------------------------------------------

Constituţia Republicii Moldova îi apără pe deputaţii şi preşedinţii moldoveni de ceea ce legea supremă numeşte „persecuţia” sau „răspunderea juridică” pentru voturile şi opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Numai că dacă justiţia ar acţiona în strictă concordanţă cu această prevedere din constituţie, spune juristul Vladislav Gribincea, independenţa opiniilor parlamentarilor şi şefilor de stat ar fi limitată, cel puţin atunci când aceştia îşi exprimă un punct de vedere în altă calitate decât cea publică, de pildă de membru de partid:

„În practică am observat că judecătorii nu fac o distincţie între „durata mandatului” şi „exercitarea mandatului”. Judecătorii refuzau constant să examineze, măcar dacă declaraţiile au fost făcute în exercitarea mandatului, când era vorba de preşedintele Voronin, refuzând în examinarea cererilor cu motivul că există imunitatea. Adică ei prezumau că exercitarea mandatului este egală cu durata mandatului. Şi în acest sens există două cereri depuse la CEDO în care 2 persoane deplâng că imunitatea acordată preşedintelui prin hotărâri judecătoreşti, adică interpretarea prea largă a imunităţii preşedintelui, este contrară accesului la justiţie.”

Este vorba despre fostul politician Serafim Urechean, actualmente preşedinte al Curţii de Conturi, şi lidera unui partid extraparlamentar, fosta deputată Vitalia Pavlicenco. Ambii au apelat la CEDO după ce s-au plâns instanţelor moldoveneşti că au fost defăimaţi de liderul comuniştilor Vladimir Voronin, dar cererile le-au fost respinse.

Un alt privilegiu care decurge din constituţia moldovenească este acela că un deputat, la fel ca şeful de stat, „nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. Tocmai această prevedere constituţională îi nemulţumeşte pe deputaţii din partidul premierului moldovean, liberal-democratul Vlad Filat, care au revenit recent la iniţiativa lansată cu un an în urmă pentru amendarea articolului din Legea fundamentală, lege care îi pune la adăpost pe deputaţii moldoveni. L-am întrebat pe Valeriu Streleţ, şeful grupului parlamentar al liberal-democraţilor, care este motivaţia acestei iniţiative:

„La noi imunitatea este destul de largă şi faptul că ridicarea imunităţii presupune o procedură destul de complex, aceasta duce la diverse abuzuri. Anume de aici am pornit noi când am iniţiat acest amendament. Dacă membrii guvernului nu dispun de imunitate, alţi funcţionari – nu, cam de ce ar trebui parlamentarii să o aibă?”

Cît timp iniţiativa liberal-democraţilor se mai află pe masa Curţii Constituţionale, unii spun că este puţin probabil ca deputaţii moldoveni să accepte vreodată “să-şi taie de bună voie creanga de sub picioare”, chiar dacă inişiativa este inclusă în programul de guvernare al AIE. O simplificare de procedură însă ar fi posibilă, crede Vladislav Gribincea:

„Există multe mecanisme de înlăturare a imunităţii. Spre exemplu, în unele ţari, deputatul poate singur renunţa la imunitate. A doua soluţie ar putea fi ca revocarea imunităţii să nu fie făcută prin hotărârea Parlamentului, ci printr-o rezoluţie foarte simplă emisă de preşedintele Parlamentului, care poate fi dată fără întrunirea legislativului. Sau printr-o hotărâre a unei comisii speciale, cum este cea pentru numiri şi imunităţi în parlamentul moldovean. Deci, se convoacă nu tot parlamentul, ci 10-15 deputaţi. Şi această hotărâre vine mult mai repede decât una pe care o ia parlamentul. Aşa se întâmplă în Turcia, spre exemplu.”

În cei 20 de ani de existenţă a statului moldovenesc cu propriul corp de parlamentari, justiţia a încercat în repetate rînduri să-i aducă în faţa instanţei pe unii deputaţii moldoveni, dar a reuşit o singură dată, în cazul fostului deputat AMN Vasile Colţa.
Previous Next

XS
SM
MD
LG