Mai puţin de 20 la sută din elevii români, care au dat bacalaureatul în sesiunea de toamnă, au luat examenul. La sesiunea de vara, aproape fiecare al doilea candidat a luat examenul. Există vreo explicaţie pentru aceste rezultate proaste sau a devenit bacalaureatul cu adevărat un examen serios? Sabina Fati relatează:
Corespondenţa zilei de la Bucureşti
Opt din zece candidati la sesiunea din toamna a Bacalaureatului din Romania nu au reusit sa ia note de trecere, iar din cei peste 100 de mii de tineri care s-au inscris la acest examen, 400 au fost eliminati pentru tentativa de frauda. Asta vara doar circa 45 la suta dintre absolventii romani de liceu au trecut examenul de maturitate: un record negativ nemaiintilnit in istoria invatamintului romanesc.
In ultimii zece ani Bacalaureatul era promovat in Romania de o medie de peste 75 la suta din totalul absolventilor de liceu, de aceea dezastrul pare fara precedent. In realitate este vorba doar despre o vigilenta mai mare din partea supraveghetorilor pentru ca in multe locuri au fost instalate sisteme de supraveghere video. Liderii opozitiei au cerut din nou demisia ministrului roman al educatiei, Daniel Funeriu, pe motiv ca din cauza lui atit de multi tineri au cazut la examenul de Bacalaureat.
Rezultatele din acest an arata, insa, gradul scazut de educatie pe care il ofera scolile romanesti, in conditiile in care la examenele de definitivat pentru profesori s-a dovedit ca abia un sfert din cadrele didactice au reusit sa ia note de trecere. Pe de alta parte guvernul a decis sa suspende unele prevederi ale legii invatamintului pina in 2014, intre care si cea care obliga guvernul sa aloce anual educatiei cel putin 6 la suta din Produsul Intren Brut. Anul acesta reducerile din cauza crizei economice au ajuns pina aproape de un procent din PIB.
Reformarea permanenta a sistemului de invatamint din Romania, de catre fiecare ministru in parte, bugetul redus, salariile mici ale dascalilor de circa 300-400 de euro, examenele de maturitate care pina acum erau doar o formalitate stau la baza rezultatului slab al Bacalureatului de anul acesta. Sub 20 la suta din candidatii la examenul de maturitate au luat in sesiunea de restante note peste 6, pragul de trecere. Dupa acest rezultat al adevarului se asteapta o analiza dura din partea ministerului de resort din Romania, inclusiv solutii de scoatere a invatamintului din zona de periferie, unde a fost lasat in ultimii 20 de ani.