Linkuri accesibilitate

Negocierile cu Tiraspolul se reiau la Moscova (Evenimentul Zilei)


Belgia - ţara fără guvern, cu cea mai mare creştere economică din UE (Liviu Antonesei/Adevărul)


Anuntul facut de premierul moldovean Vlad Filat ca se reiau la Moscova, pe 22 septembrie, consultarile privind reluarea negocierilor despre Transnistria, apare pe pagina electronica a ziarului Evenimentul zilei. Titlul promite insa mai mult decat stirea propriu-zisa, pentru ca vorbeste de negocieri reluate la Moscova. Or este vorba doar de continuarea discutiilor esuate in luna iunie despre o eventuala reluare a negocierilor in format 5+2. Ziarul reaminteste partile angrenate in acest format care nu a mai fost intrunit din 2006 si pomeneste cateva dintre subiectele pe care Chisinaul si Tiraspolul nu au reusit sa cada de acord de atunci incoace.

Doua comentarii de astazi s-au oprit la stirea ca Belgia a inregistrat cea mai mare crestere economica in spatiul European, desi nu are guvern federal de mai multa vreme. Liviu Antonesei scrie, in Adevarul, ca, de fapt, Belgia nu are un guvern „care o sa o sufoce” si ca o situatie asemanatoare s-a constatat in Islanda, unde guvernul a fost practic demis de popor, in 2008, in cadrul asa numitei „revolutii linistite”. De atunci, economia Islandei se tot redreseaza.

Nicoleta Savin, editorialist la Evenimentul zilei, inscrie experienta belgiana intr-o logica conexa: cea a influentei societatii civile. Si ia drept exemplu China, unde un asasinat politic a fost declarat de autoritati ca sinucidere, in ciuda evidentei. 130.000 de mesaje de dezaprobare au fost postate de cetateni chinezi pe twitter-ul local, ceea ce este o performanta pentru o tara cu regim comunist dur, care nu admite nici o punere in discutie a politicilor sale si nu se fereste de represiune brutala. Simt civic retrezit spectaculos, in timp ce „la noi, spiritul protestatar pare sa fi murit, iar proverbul cu capra vecinului este suveran”.

In acelasi cotidian, Sorin Ionita isi argumenteaza indoiala ca programarea alegerilor locale la aceeasi data cu cele parlamentare ajuta la ceva. Oricum, in toata lumea a intrat deja in „elan de campanie”. Iar decizia de acum cativa ani, de a decala alegerile prezidentiale de cele parlamentare, a fost o greseala – considera comentatorul de la Evenimentul zilei. Singurul argument in favoarea pentru comasarii alegerilor - ca Romania are prea multe si prea dese cicluri electorale – este si cel care nu a fost rostit.
XS
SM
MD
LG