Linkuri accesibilitate

Cine şi cum reglementează piaţa zahărului în Moldova?


Viorel Chivriga: „Sunt situaţii care arată că instituţiile de stat nu activează în modul cum ar trebui să activeze.”


Recent, conducerea fabricii de dulciuri Bucuria anunţa că va înceta producţia pentru că nu mai are zahăr. După negocieri la ministerul agriculturii, se pare că s-a găsit zahărul necesar. De către cine şi cum este reglementată piaţa zahărului în Republica Moldova? O relatare semnată de Alla Ceapai:


Cine şi cum reglementează piaţa zahărului în Moldova?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct



Directorul federaţiei naţionale a patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari spune că încă din luna martie s-a prevăzut pericolul unui deficit şi s-a decis reducerea exportului de zahăr.

Alexandru Slusari
„Pentru luna septembrie s-o creat situaţia în care urma să apară deficit de zahăr şi în acest context operatorii de zahăr au solicitat în august importul, iar în cîteva zile urma să vină şi zahărul pentru „Bucuria”. Bucuria a ştiut despre această problemă că urmează să fie importat zahărul, iar la şedinţa din august cînd noi am discutat problema deficitului reprezentanţii „Bucuriei” au spus că mai au în stocuri încă pentru cîteva săpămîni.”

Europa Liberă l-a întrebat pe expertul Viorel Chivriga ce crede despre acest incident, care pare să fie asemănător cu ceea ce s-a întîmplat la „Franzeluţa”, cu deficitul de grîu.

Viorel Chivriga
„Sunt situaţii care arată că instituţiile de stat nu activează în modul cum ar trebui să activeze, astfel de situaţii să le anticipeze prin regulile de joc pe care le stabilesc ele aceste situaţii ar putea fi evitate. Dacă vorbim anume de creşterea TVA-ului la zahăr începînd cu 2012, procesul de revizuire a unor reguli de joc trebuie lansat la momentul oportun, trebuie să fie un consens dintre toţi actorii, dar în cazul dat, nu văd să fie un consens, este o luptă, care a dus la apariţia problemelor la „Bucuria”.

Şi analistul economic, Vlad Bercu e de părere că facilitarea importului la zahăr, prevăzut de acordul cu FMI, care urmează să fie aplicat începînd cu anul viitor este motivul că S.A. „Bucuria” s-a trezit peste noapte cu un deficit de zahăr.

Vlad Bercu
„Fabrica „Bucuria” ar dori să i se dea dreptul de importator de zahăr în Republica Moldova, deci să nu facă în baza unei cote de zahăr care trebuie să fie aprobată de minister şi de consiliu de producţie şi în cazul acesta proprietarii fabricii care sunt din Federaţia Rusă, deci ar primi dreptul de a importa, şi este clar de unde din Federaţia Rusă. Bucuria se zbate pentru acest drept deoarece au expirat facilităţile de care se bucurau producătorii de zahăr, taxele de import foarte înalte, deci piaţa era supra-protejată, „Bucuria” încearcă să profite de acest lucru.”

Modificările prevăzute de acordul cu FMI pe piaţa zahărului îngrijorează producătorii locali, mai spune Directorul federaţiei naţionale a patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari.

„Dacă va fi introdusă TVA de 20 la sută, această cerinţă ce ţine de solicitarea FMI, în aceste condiţii zahărul din sfeclă riscă să fie necompetitiv şi noi riscăm să asistăm la un import masiv a zahărului din trestie şi în aşa condiţii peste un an, doi, noi putem vorbi despre dispariţia ramurii sfeclei de zahăr.”

Alexandru Slusari sugerează că va apăra interesele producătorilor locali în cadrul discuţiilor cu reprezentanţii de la Guvern, care urmează să fie reluate în această lună.
Previous Next

XS
SM
MD
LG