Linkuri accesibilitate

Ameninţările lui Smirnov (România liberă)


O toamnă tristă pentru social-democrati, liberali şi conservatori (Horia Tabacu/Evenimentul zilei)


Amenintarile liderului din Transnistria, cum ca va bloca tranzitul spre Moldova al gazelor rusesti, sunt reproduse intr-o stire publicata de Romania libera. Articolul vede in declaratia lui Igor Smirnov incercarea de a forta o intelegere economica cu autoritatile de la Chisinau, care mentin blocada impotriva Transnistriei. Acelasi Smirnov se exprima ironic asupra situatiei politice din Republica Moldova, unde intarzierea alegerii unui presedinte i-ar rapi partenerul de dialog in chestiunile economice.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:30 0:00
Link direct



Ca si in zilele anterioare, comentatorii ziarelor de la Bucuresti cauta exemple bune pentru autoritatile romane. Astazi, editorialul Romaniei libere, semnat de Lucian Davidescu, analizeaza modul in care au iesit tarile baltice din criza economica, dupa ce, in urma cu trei ani, se gaseau intr-o situatie similara cu cea a Romaniei. Estonia in special este prezentata ca vedeta grupului. Anul acesta va intra in zona euro, dupa ce a intrat in topul mondial al disciplinei fiscale. Estonienii s-au descurcat admirabil si la capitolul absorbtia fondurilor europene, concentrandu-se pe dezvoltarea energiei verzi si a locuintelor ecologice. Intre timp, guvernul de la Bucuresti se ingrijoreaza ca tot mai mult parcuri eoliene cer autorizatie de functionare, in loc sa gaseasca solutia de a le prelua in sistem, arata Lucian Davidescu.

Critici pentru presedintele Traian Basescu in editorialul de la Adevarul, semnat Ion M. Ionita. Motivul ar fi reactia palida fata de ratarea finantarii europene pentru tranzactionarea certificatelor verzi. Pentru ca are potential industrial neintrebuintat, Romania si-ar putea vinde cota de dioxid de carbon la care are dreptul prin Protocolul de la Kyoto. Nu s-au facut diverse hartii si cele 3 miliarde de euro nu vor veni in buget.

Presedintele pare a fi ocupat cu teme politice importante – rezulta din comentariul semnat de Horia Tabacu in Evenimentul zilei. Propunerile de modificare a constitutiei si a legislatiei electorale sunt insa boicotate sistematic de opozitie, care nu ar fi capabila sa gaseasca o tactica mai buna. De aceea, comentatorul profeteste o toamna trista pentru social-democrati, liberali si conservatori. Acest joc al minimalizarii temelor propuse de putere nu va mai merge, mai cu seama ca, anunta Horia Tabacu, vor urma arestari spectaculoase si dezvaluiri incomode pentru opozitie.
XS
SM
MD
LG