Pe măsură ce se apropie iarna, europenii par tot mai preocupați de problema energiei. Zilele trecute, Comisia Europeană a anunțat că vrea să fie mai bine informată ce contracte negociază țările membre cu statele din afara Uniunii Europene. Detalii de la Mircea Țicudean.
Noua curiozitate a Bruxelles-ului față de contractele negociate în domeniul energiei de țările membre în Uniune a fost explicată de comisarul european al energiei Günther Oettinger. „Dacă ne apărăm interesele comune și vorbim cu o singură voce, vom avea o greutate și o influență mult mai mare. Iar unor terțe țări le va fi mult mai greu să ne dezbine”, a explicat comisarul european la Bruxelles.
Associated Press scrie că o eventuală coordonare mai strânsă a contractelor europene de energie va pune Uniunea într-o poziție mai bună față de exportatori de energie ca Rusia, Azerbaidjanul sau Turkmenistanul.
În baza propunerii dezvăluite de Oettinger, care mai trebuie aprobată de Parlamentul European, statele membre în Uniune vor trebui să accepte participarea la negocierile cu terțe țări a unor observatori ai Bruxelles-ului. Comisia Europeană nu va avea dreptul de a bloca vreun contract prin veto, dar îl va putea contesta la Curtea Europeană de Justiție, de exemplu pentru că violează regulile concurenței care guvernează piața internă comunitară.
Günther Oettinger a mai spus la Bruxelles că noile măsuri sunt necesare inclusiv pentru că este de așteptat ca importurile europene de energie să crească an de an. În prezent, Uniunea importă 80 la sută din necesarul de petrol și 60% din cel de gaze naturale.
Anunțându-și propunerile de reformă, comisarul european s-a grăbit să adauge că ele nu vor afecta contractele deja existente. Potrivit corespondentului nostru la Bruxelles, Rikard Jozwiak, această asigurare ar fi fost adresată în primul rând Italiei, care are mai multe acorduri controversate cu țări nord-africane.
Guvernele din cele 27 de țări ale Uniunii Europene au acceptat deja ca începând de anul viitor să informeze Bruxelles-ul și să se informeze între ele în legătură cu eventuale negocieri de noi contracte energetice externe.
Dar corespondentul nostru la Bruxelles observă că propunerea lui Guenther Oettinger merge mai departe și nu este deloc sigur că va fi pe placul tuturor statelor din Uniune. Este de așteptat ca țările mici să fie în favoarea unei supravegheri comunitare mai stricte. Dar țările mari, în care își au sediul cele mai puternice companii energetice trans-naționale, ar putea avea obiecții, mai ales acum, când schimbările politice din Libia vor face necesară renegocierea unor contracte.