Linkuri accesibilitate

„Lumea este într-o profundă criză de educaţie, cu impact mai mare decât criza economică”


Zinaida Vîrlan
Zinaida Vîrlan

Jurnal săptămânal cu profesoara Zinaida Vîrlan.


Luni

O dimineata frumoasa de toamna care de fapt e mai mult caniculara. Incerc sa ajung cat de repede posibil la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, unde mai este expus steagul liturgic al lui Ştefan cel Mare.


Jurnalul săptămânal al Zinaidei Vîrlan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:32 0:00
Link direct



Raman coplesita de emotii, rememorand acei ani de grea lupta impotriva dusmanilor. Imi fac timp si pentru lectura. Pentru aceasta seara voi citi „Dragostea care nu cade niciodatata”, cea de-a doua carte scrisa de ieromonahul Savatie Bastovoi. Desprind mai multe lucruri despre ieroschimonahul Selafiil de la Manastirea Noul Neamt din Chitcani, Slobozia. Aceste adevaruri ma duc la gandul ca avem multe de invatat de la inaintasii nostril care s-au jertfit in rugaciuni pentru noi cei rataciti, care suntem atat de preocupati de noi insine.

Marti

E una dintre cele mai frumoase zile pe care am trait-o in ultimii ani. Am ajuns in satul natal Balanesti de prin partile Nisporenilor in dricul serii. La casa parinteasca ma astepta maicuta. De fapt, ea nu stia ca ii vom trece pragul. A fost o surpriza. Isi sarbatorea varsta de octogenar. La aceasta varsta nici un cadou nu valoreaza mai mult decat prezenta copiilor. Despre mama imi place sa spun ca este fiinta care si-a trait viata fara nici un pic de invidie sau rautate. Pe parcursul anilor i-a fost de ajuns sa citeasca o singura carte – „Biblia” si sa rosteasca in fiecare seara rugaciunile de care era patrunsa profund. Anume acele rugaciuni au si facut-o sa fie un Om de o rara cumsecadenie si intelepciune.

Miercuri

Tot mai multe voci vorbesc despre nevoia reformei in educatie. Unii se bucura, altii se intristeaza ca se comaseaza unele scoli unde numarul copiilor este destul de mic. Sunt parinti, copii, dar si cadre didactice care protesteaza. Adevarul e ca nu putem vorbi despre un invatamant de calitate atunci cand la aceeasi lectie sunt prezenti elevi din clasele I-a, a II-a si a III-a. Nu pot sa cred ca la aceste ore dascalul poate realiza mai bine continutul curricular decat atunci cand copii au aceeasi varsta. Unica solutie este comasarea acestor scoli, asa incat profesorul sa fie capabil sa formeze la elevi competentele adecvate varstei, dar si disciplinei predate. Seara am urmarit un reportaj care m-a ingrozit. Fiul si-a ucis tatal. In ultimul timp, tot mai frecvent auzi ca relatia parinti-copii devine una conflictuala. Ma intreb, de ce atata instrainare? Unde e greseala? Unde si cand s-a rupt firul educatiei? Dar educatia se face prin propriul model. Copilul va fi bun, daca parintele este sincer si intelept. Iar cea mai buna educatie se face prin credinta si dragoste.

Joi

De doua saptamani citesc cu pasiune „Farame de suflet”, cartea scriitorului Aurelian Silvestru. Pot spune ca e o enciclopedie a sufletului. Atatea sfaturi si indemnuri… O recomand si altora s-o rasfoiasca. Nu vor regreta. Caci astazi cand lumea este intr-o profunda criza de educatie, care dupa mine e cu un impact mai mare decat criza economica, aceasta carte este o buna sursa pentru parinti si pedagogi de a pune accentul in educatia copiilor lor pe adevaratele valori.

Vineri

O zi ca multe altele. Ore, activitati, oboseala. Presa aminteste despre sangeroasele atacuri teroriste de acum 10 ani. Momente de groaza a trait nu doar poporul american, ci intreaga suflare omenesca. Doua turnuri gemene distruse la New York. Multe victime, morti, disparuti. Dar pare-se ca lumea s-a schimbat. Dupa atata spaima, oamenii isi doresc mai multa securitate, mai multe eforturi conjugate pentru contracararea terorismului. Razboaiele nu s-au terminat. Pacea ramane cea mai sfanta pe pamant. Imi este greu sa inteleg de ce unii oameni au devenit atat de cinici, agresivi si intoleranti?

*
Zinaida Vîrlan. Născută la 13 octombrie 1963 în s. Bălăneşti, r-ul Nisporeni. A absolvit, în 1986, Facultatea de Limbi Străine (secţia franceză) a Institutului Pedagogic de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. A fost profesoară de franceză la Colegiul Industrial Pedagogic din Chişinău şi şefă a Inspectoratului teritorial Botanica din Chişinău. În prezent e director-adjunct pentru educaţie la Liceul Experimental de Creativitate şi Inventică „Prometeu” din Chişinău.
Previous Next

XS
SM
MD
LG