Linkuri accesibilitate

Mitropolia, raportorul ONU şi statul laic


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Dacă avem o Constituţie, aşa cum este ea scrisă, atunci trebuie să respectăm normele din Constituţia noastră. Nimeni nu ni le-a impus cu de-a sila.”


Mitropolia Moldovei spune că declarațiile unui înalt oficial al Națiunilor Unite despre libertatea religioasă în Moldova ar fi „nerușinate și impertinente”. Raportorul ONU pentru libertatea religioasă, Heiner Bielefeldt a spus săptămâna trecută la Chișinău că Biserica Ortodoxă are un statut exagerat de privilegiat, iar liderii Mitropoliei Moldovei se bucură de pașapoarte diplomatice. În concluziile preliminare ale unui raport așteptat la primăvară, oficialul Națiunilor Unite critică manifestările intolerante ale ortodocșilor față de minoritățile religioase și altele. Intervievat de Vasile Botnaru, analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrația Participativă spune că înfierarea unor asemenea observații nu va ajuta Moldova să avanseze de la marginea Europei:


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:46 0:00
Link direct



Europa Liberă: Una din problemele de actualitate, pe care o semnalizează reprezentantul ONU, este aceea că biserica de fapt nu se desolidarizează de acţiuni radicale şi chiar alte ori extremiste. Nici statul nu ia măsuri foarte hotărâte pentru a le curma. Autorităţile moldovene se vor simţi obligate să reacţioneze până în martie 2012, când raportul va fi anunţat în mod oficial?

Igor Boţan: „Punctul meu de vedere este că dimpotrivă, nu că biserica ortodoxă din Moldova nu s-a desolidarizat de acţiunile intolerante. Dimpotrivă, biserica ortodoxă din Republica Moldova a căutat cumva să justifice acţiunile de manifestare intolerantă, lucru care necesită implicarea statului pentru ca astfel de evenimente pe viitor să nu aibă loc. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem că Republica Moldova nu este pregătită ca să ajungă la standardele despre care vorbeşte raportorul Naţiunilor Unite. Să nu uităm că Republica Moldova este o societate cu o cultură preponderent rurală, adică foarte conservatoare, iar biserica ortodoxă se bucură de încrederea a aproximativ 90 la sută din cetăţenii Republicii Moldova. Deci, clasa politică pe de o parte promovează valori prin intermediul Constituţiei şi a Legii privind cultele religioase, iar pe de altă parte trebuie să plătească tribut acestui conservatorism rural, culturii politice parohiale din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Un alt subiect jenant pentru autorităţi este predarea religiei în şcoală.

Igor Boţan: „Sunt de aceeaşi părere cu raportorul că autorităţile Republicii Moldova practică standarde duble. Înţelegem de ce procedează aşa. Autorităţile, reprezentanţii puterii de stat din Republica Moldova de orice culoare se complac în timpul sărbătorilor religioase să apară în prim plan cu înaltele feţe bisericeşti din Republica Moldova. Mă refer la Mitropolia Moldovei. Participă de comun acord la manifestări de rezonanţă şi de aceea probabil sunt înclinate să practice acest joc dublu. Legea cu privire la culte afirmă că statul recunoaşte importanţa deosebită şi rolul primordial al religiei creştine ortodoxe în viaţa culturală şi spirituală din Republica Moldova. Şi aici lucrurile trebuie interpretate cu maximă precauţiune. Într-adevăr biserica ortodoxă este unul din stâlpii fiinţei noastre naţionale. În perioada comunistă biserica ortodoxă din Republica Moldova din păcate nu a avut un rol activ, mai degrabă a rămas o instituţie pasivă care a oferit cetăţenilor dreptul la refugiu şi resemnare.”

Europa Liberă: Ca să supravieţuiască.

Igor Boţan: „Ca să supravieţuiască. Deci, nu a avut un rol activ, precum a avut biserica catolică în ţările comuniste. Pe de altă parte, în prezent biserica ortodoxă s-a transformat din păcate într-un fel de agenţie de prestare a serviciilor de cult şi a uitat de misiunea pe care a avut-o de-a lungul veacurilor. Şi cred că aici există foarte multe probleme legate de acest statut special, dacă putem spune aşa, pe care-l prevede legislaţia cu privire la culte faţă de biserica ortodoxă. Toate aceste servicii de rit pe care le acordă biserica ortodoxă ar trebui oarecum aduse într-o albie contabilizabilă, lucru care nu se întâmplă.”

Europa Liberă: Dar cât de nepoliticoasă este observaţia că mântuirea credincioșilor se poate face şi fără paşaport diplomatic, dacă ar fi să citim printre rândurile raportului.

Igor Boţan: „Eu cred că această remarcă este una pertinentă şi ea trebuie scoasă în prim plan. Într-un stat laic toate cultele trebuie să fie în aceeaşi situaţie. Recunoştinţa cetăţenilor Republicii Moldova pentru rolul bisericii ortodoxe cred că rămâne una stabilă fiindcă aceste lucruri nu se schimbă atât de uşor. Atitudinile, mă refer, faţă de biserică. Dar trebuie odată şi odată să înţelegem că Creatorul este Unul, iar căile spre mântuire pot fi diferite. Credinţa în Dumnezeu contează foarte mult dacă este inserată şi într-o tradiţie istorică. Şi din acest punct de vedere eu nu văd de ce biserica ortodoxă din Republica Moldova s-ar teme de ceva concurenţă. Eu bănuiesc că temerile bisericii ortodoxe vin din faptul că această biserică din păcate aşa cum spuneam se transformă într-o instituţie care prestează servicii de rit şi se teme să nu piardă o parte din beneficiarii acestor servicii.”

Europa Liberă: Dacă autorităţilor moldovene, cărora de fapt li se adresează acest demers, nu vor da ascultare raportorului, ce se va întâmpla?

Igor Boţan: „Nu se va întâmpla nimic. Vorba e că există standarde spre care tindem pentru a ne integra în comunitatea europeană. Dacă nu facem faţă standardelor rămânem aşa conservatori, la marginea Europei, nimeni nu ne va sancţiona. Numai că dacă avem o Constituţie, aşa cum este ea scrisă, atunci trebuie să respectăm normele din Constituţia noastră. Nimeni nu ni le-a impus cu de-a sila. Noi am adoptat o astfel de Constituţie, noi am pledat pentru a deveni ţară membră a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Deci, trebuie să nu stăm aşa cum se vorbeşte adesea, să nu stăm în două luntre. Dacă spunem foarte clar că suntem un stat laic, dacă spunem că Constituţia prevede în mod expres că toate cultele religioase sunt egale în faţa legii, deci în practică trebuie să avem aceste lucruri. Şi nu trebuie să recurgem la tot felul de şmecherii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG