Linkuri accesibilitate

Trebuie muncit mult pentru ca România să devină o ţară respectabilă (O.Nahoi/Adevărul)


Noul ministru pentru fonduri europene moşteneşte un dezastru (M. Marian/Evenimentul zilei)


Un comentariu din Adevarul discuta calm despre showul francez de televiziune in care Romania a fost umilita prin intermediul unor marionete. S-a intamplat in seara meciului Franta-Romania, care a inaugurat la Bucuresti noul stadion national de fotbal. Ovidiu Nahoi imbratiseaza pozitia deja exprimata de ministrul de externe Teodor Baconschi: este vorba de o emisiune satirica, ar fi ridicol sa raspundem iritati, pe canale diplomatice.


Revista presei bucureştene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct



„Bun-prost, umorul e umor si nu trebuie sa te superi”, scrie comentatorul, care aminteste si alte lucruri care fac sa paleasca imaginea Frantei in ochii romanilor. Franceza nu mai e demult prima limba straina vorbita in Romania. Cultura franceza are intrari tot mai palide in viata culturala romanilor. „Pe zi ce trece, Franta inceteaza de a mai fi un far si se transforma intr-o tara ca oricare alta. (…) Va mai sta oare viitorul Cioran intr-o mansarda din Cartierul latin? Se va mai juca urmatorul Ionesco la Huchette? Sansele sunt tot mai mici”. In schimb, trebuie muncit mult pentru ca Romania sa devina o tara respectabila – mai spune Ovidiu Nahoi in Adevarul.

Cooptarea unui nou ministru in guvern, pentru derularea fondurilor europene, nu are sanse sa redreseze imaginea tarii la Comisia Europeana – este concluzia articolului lui Mircea Marian, din Evenimentul zilei. Aici se analizeaza nominalizarea deja anuntata: consilierul prezidential Leonard Orban, fost europarlamentar. El pleaca la drum mostenind un dezastru: Romaniei i s-au retras recent pre-finantari de 35 de milioane de lei in cadrul programului Operational de Mediu. Ajustarea arunca din nou in derizoriu cifra fondurilor europene absorbite de Romania: 13,37% din ceea ce este rezervat intervalululi 2007-2013. Tinand cont ca in 2010 s-au tras 10,31%, rezulta ca in 13 luni s-au mai facut proiecte in valoare de doar 3 procente. Leonard Oprea va fi ministru coordonator al programelor europene. Ce inseamna in Romania sa fii pus coordonator? „Ia matale un scaun, stai pe langa noi si lasa-ne sa ne facem treaba” – este definitia pe care o da Mircea Marian. Fara instrumente de control si suport politic impotriva coruptiei, Orban nu va putea face mare lucru. Daca nu va fi direct tap ispasitor, ar putea, la limita, sa convinga Comisia Europeana sa nu reduca alocarile pentru intervalul urmator: 2014-2020.
XS
SM
MD
LG