Linkuri accesibilitate

Curtea de Conturi ia universităţile la bani mărunţi


Curtea de conturi a descoperit abateri în gestionarea fondurilor la universitățile de stat.


Curtea de Conturi a comandat o inspecție sau un audit asupra felului cum sunt gospodărite universitățile de stat și a descoperit numeroase nereguli. Mai mulți rectori neagă însă că ar fi făcut ceva rău și dau vina pe legislația imperfectă. Detalii are Paul Hodorogea.


Curtea de Conturi ia universităţile la bani mărunţi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct



Suma neregulilor financiare comise de către instituţiile de invatamant superior, enumerate intr-un raport la Curţii de Conturi de la Chişinău este de cateva milioane de lei. Rectorii instituţiilor neaga acuzaţiile şi dau vina pe legislaţia imperfectă. Paul Hodorogea vine cu detalii.

Printre cele mai grave neregularităţile depistate, şeful echipei de audit Victor Muntean a declarat că au fost incasate neregulamentar venituri in suma de peste 3 milioane de lei şi cheltuieli aditionale neprevazute in legea bugetara anuala de aproape 5 milioane. Victor Muntean a mai spus ca toate instituţiile inspectate n-au intors in bugetul de stat banii alocaţi studenţilor exmatriculaţi. Conducătorii instituţiilor de invatamant superior au protestat vehement. Ion Bostan, rectorul UTM a insistat cu ideea ca aceşti bani sunt necesari:

Ion Bostan: „Daca este formată grupa din 25, şi 5 studenţi au fost exmatriculaţi, avem aceleaşi cheltuieli, profesorul e la tabla şi tine cursuri teoretice, ţine lecţii practice, lucrari de laborator. Cum veniţi cu iniţiativa ca Ministerul sa corecteze planul de finanţare ca s-au exmatriculat aceşti elevi.”

Ion Bostan a ţinut să dea explicaţii şi în privinţa delapidărilor in sumă de 5 milioane de lei , trecute in raport in dreptul Universitatii Tehnice.

Ion Bostan: „Conform regulilor de finanţare, de salarizare, in luna decembrie se face pentru luna ianuarie. In UTM fondul de salarizare este de 3,7 milioane. Într-o luna transferand salarizarea pe luna ianuarie, dvs. ne scrieţi in raport 5 milioane delapidări.”

Potrivit raportului Curţii de Conturi, Academia de Studii Economice (ASEM) ar fi cheltuit 86 de mii de lei, iar rectorul acestei instituţii, Grigore Belostecinic, a dat vina pe legislaţia imperfectă.

Grigore Belostecinic: „Într-o hotarâre de guvern noua nu ni se permite sa includem in taxa pentru studii intreţinerea caminelor. Alta hotarire ne obliga sa percepem de la studenţi doar 1/3 din cheltuielile pe care noi le suportam cu caminele. Lipseşte orice alt document care sa ne spuna cine si din ce surse trebuie să acopere aceasta diferenţă.”

Rectorii au fost intrebaţi de către membrii Curţii de Conturi dacă există vreo modalitate corectă de stabilire a taxelor pentru studii, care diferă atât de mult de la o universitate la alta. Rectorul ASEM a explicat că nu există o asemenea formulă.

Grigore Belostecinic: „Eu doresc sa investim mai mult, ca sa avem o universitate buna, de calitate, sa nu plece studentii peste hotare, si sunt nevoit să stabilesc o taxa mai mare pentru studii. Alta universitate se limitează la condiţiile care au fost in anul 1968, ei stabilesc taxa pentru studii exact pentru a acoperi consumul pentru apa, canalizare, etc.. Ei nu vor să se dezvolte.”

Universitatea de Stat din Tiraspol a fost acuzata că nu ar fi documentat nicăieri reparaţia făcută cu bani inclusiv de la Guvern. Rectorul Laurenţiu Calmuţchi a declarat că expertiza lipseşte din lipsă de timp.

Laurenţiu Calmuţchi: „Nu-i secret ca ne-au dat 500 de mii in legatura cu implinirea a 80 de ani a Universitatii de Stat din Tiraspol, şi e clar ca nu am reusit sa facem aceasta probă.”

Vice-ministra educaţiei, Loreta Handrabura, sugerează că cifrele care figurează in raportul Curţii de Conturi ar fi apărut din cauza derapajelor din sistem.

„Noi vom aprecia susţinerea din partea inaltei Curţi, anume pe revizuirea unor proiecte de hotarari care se contrazic si ne punem pe noi in nişte condiţii ca atunci cand vine controlul inaltei Curţi, atestam ca ele contravin legii.”

Președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, a declarat că rezultatele elucidate in raport nu au scop acuzarea rectorilor că, citez, au şterpelit banii, ci mai degrabă să direcţioneze activitatea universităţilor spre calea corectă. La finalul şedinţei, totuşi, Urechean a precizat că neregulile vor fi prezentate organelor de drept.
Previous Next

XS
SM
MD
LG