Linkuri accesibilitate

Rusia iritată de arestul prelungit al lui Baghirov


Eduard Bagirov
Eduard Bagirov

Ambasadorul Rusiei cere în premieră Chişinăului eliberarea grabnică a lui Eduard Baghirov.


Ambasadorul Rusiei la Chișinău a declarat că menținerea scriitorului Eduard Bagirov în arest este un motiv de tensiune și iritare în relațiile moldo-ruse și a cerut eliberarea grabnică a cetățeanului rus. Valeri Kuzmin a făcut declarația la o zi după ce judecătoria Centru din Chișinău a prelungit din nou mandatul de arest pe numele scriitorului. Baghirov a fost reținut pe 16 iunie sub bănuiala că ar fi implicat în tulburările din aprilie 2009. Detaliile cazului și rolul atribuit de procurori lui Baghirov rămân învăluite în ceață, dar Alla Ceapai a aflat astăzi că el a fost pus sub acuzare pentru acțiuni de dezordine în masă cu caracter violent, articol penal care prevede o pedeapsă între 3 și 8 ani de închisoare.



Rusia iritată de arestul prelungit al lui Baghirov
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct




Şeful misiunii diplomatice a Federaţei Ruse a cerut eliberarea cît mai grabnică a lui Ruse Eduard Baghirov, arestul căruia, la părere ambasadorului, trezeşte mai multe semne de întrebare.

Valeri Kuzmin
Valeri Kuzmin: „Cu privire la cauzele, motivele, precum şi circumstanţele care fac posibil acest arest. Repet, pare a fi o problemă relativ particulară şi neimportantă, dar o consider ca un fapt neavenit şi neobligatoriu care irită şi tensionează relaţiile noastre. Cu cît mai repede acest fapt iritant va fi eliminat, prin eliberarea cetăţeanului Federaţiei Ruse, cu atît mai bine ar fi pentru relaţiile noastre bilaterale.”

Europa Liberă a solicitat părerea avocatului Vladislav Gribincea privind trena de mister care însoţeşte cercvetarea lui Eduard Baghirov, ceea ce generează tot felul de supoziţii.

Vladislav Gribincea: „Specificul sistemului juridic este ca astfel de situaţii sunt examinate confidenţial, adică arestarea persoanei se face în şedinţă închisă, iar materialele prezentate de procuror nu sunt publice. Nu ar strica nici procurorului, nici avocatului domnului Baghirov să vină în public şi să explice de ce el este acuzat pentru a spulbera oricare aparenţe de ireglarităţi.”

Chiar în ziua în care instanţa a dat curs cererii anchetatorilor de a prelungi termenul de cercetare în stare de arest, Eduard Baghirov scria pe blogul său că timp de patru luni este purtat din închisoare în închisoare fără să i se aducă la cunoştinţă cauzele arestului.

La părerea expertului Vladislav Gribincea, normele de procedură îi obligă pe anchetatori să îl informeze pe bănuitul Baghirov ce anume i se incriminează.

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea: „Dumnealui ştie capetele de acuzare adică de ce el este acuzat în termeni exacţi, fiindcă în termen de cel mult trei luni de zile de la reţinere lui trebuiau să-i fie prezentate într-un mod exact capetele de acuzare adică de ce el este acuzat. Fără o astfel de informare judecătorul nu poate aresta persoana.”

Solicitat de Europa Liberă, vice procurorul general Andrei Pîntea a confirmat faptul că lui Baghirov i-au fost prezentate capetele de acuzare.

Andrei Pîntea: „Acuzaţia i-a fost emisă în termenul prevăzut de lege în trei zile.”

Europa liberă: de fapt Baghirov a fost înştiinţat de ce este acuzat?

Andrei Pîntea: „Sigur că da. În mod procesual i se înmînează copia actului de acuzare şi este înmînat dumnealui. Noi suntem obligaţi să-i înmînăm copia actului de acuzare şi el semnează în actul de acuzare ce acuzaţii i s-au adus.”

Europa liberă: şi ce acuzaţie i s-a adus?

Andrei Pîntea: „Articolul 285 a codului penal, implicarea în dezordine de masă cu caracter violent. La moment avem urmărire penală.”

Vice procurorul general Andrei Pîntea spune că pe durata urmăririi penale organele de drept pot prelungi mandatul de 30 de zile de arest preventiv timp de 12 luni.
Previous Next

XS
SM
MD
LG