Linkuri accesibilitate

Italiana, limbă de comunicare aici


Mişcarea noastră neîncetată spre Europa chiar ne impune cunoaşterea unor limbi străine. Şi, poate, studierea lor ne va face mai interesaţi de limbile vorbite aici, în Moldova.


Cunosc un domn din străinătate, stabilit vremelnic la Chişinău, care vorbeşte fluent limba română, dar care nu ştie rusa. Domnul acesta mi-a povestit o întîmplare curioasă. A ajuns el odată într-un autoservice chişinăuian cu gîndul să-şi repare maşina, un autoservice care îi plăcuse. Acolo a găsit un meşter faur, un mare meseriaş. A încercat să comunice cu meşterul în limba română, dar, din nefericire, specialistul nu putea lega o propoziţie în limba de stat. Meşterul, la rîndul lui, i-a propus să discute în rusă, dar, repet, străinul nu vorbea ruseşte. Nici limba engleză nu le-a fost de folos. Meşterul nu era anglofon.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link directÎntristat peste măsură, oaspetele ţării noastre a vrut să plece, dar, în momentul în care pleca, a auzit cum un alt străin venit acolo începuse să discute cu meşterul rusofon în... italiană. Or italiana o cunoştea şi străinul nostru. Şi, pe neaşteptate, dialogul cu meşterul rusofon a devenit posibil. Şi a conversat străinul nostru cu specialistul de la autoservice în italiană, şi au lămurit toate problemele în limba lui Umberto Eco. Vorba e că meşterul cu pricina a lucrat vreo patru ani în Italia, unde a învăţat italiana binişor. Şi din acea clipă, ori de cîte ori vizitează autoservice-ul chişinăuian, oaspetele european discută cu meşterul ăla în limba italiană.

Regretabil e, fireşte, că meşterul cela nu ştie româna, dar faptul că ştie bine italiana e o dovadă elocventă că orice limbă poate fi învăţată, dacă mediul te stimulează. În Republica Moldova, pesemne, mediul nu e prea favorabil pentru studierea limbii de stat.

Altminteri, cunoaşterea limbii italiene de către specialistul autoservice-ului e un lucru extraordinar. E, dacă vreţi, şi asta un fel de integrare europeană. Orice limbă străină cunoscută e un avantaj pentru om, e o fereastră spre alte dimensiuni. Iar în cazul meşterului, italiana e şi o limbă de comunicare pe teritoriul autoservice-ului.

Mişcarea noastră neîncetată spre Europa chiar ne impune cunoaşterea unor limbi străine. Şi, poate, studierea lor ne va face mai interesaţi de limbile vorbite aici, în Moldova.

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG