Banca națională a Bulgariei a anunțat astăzi o prăbușire record a investițiilor străine. În ciuda declarațiilor optimiste despre atractivitatea țării asigurată prin cele mai mici taxe din Uniunea Europeană, în primele 7 luni ale anului companiile străine au investit numai 183,8 milioane euro – de peste 4 ori mai puțin in comparație cu aceeași perioadă a anului trecut și de 10 ori mai mică decât în 2009. Detalii de la corespondentul nostru la Sofia Petio Petkov.
În perioada ianuarie-iulie investițiile directe au fost de numai 33 de milioane de euro. Se observă scurgerea de capitaluri din filialele bulgare spre companiile mame din Germania, Marea Britanie și Japonia.
Experții în materie explică tendința negativă prin criza și insecuritatea în zona euro, semnalele uneori contradictorii ale guvernului Borisov și deteriorarea finanțelor publice.
Economia bulgară este departe de ritmul de creștere de 3% promis de ministrul finanțelor Diankov. Creșterea, mult mai mică, a fost realizată pînă acum pe seama exportului și a prețurilor mai mari pe piețele internaționale.
Spre deosebire de investițiile în cădere liberă, cresc transferurile de valută de la bulgarii care muncesc în străinătate. În primele 7 luni ale anului aceștia au trimis rudelor din țară 473 de milioane de euro. Cea mai mare este “contribu'ia” – în ghilimele a celor din Italia, cea mai mica – a celor din Statele Unite si Canada.
Statistica oficială însă nu reflectă decât transferurile bancare. Nu se cunoaște suma banilor în numerar și valoarea mărfurilor aduse de imigranți.
Situația veniturilor Casei Naționale de Pensii continuă să se deterioreze. Deficitul la începutul lui august a atins echivalentul a 120 de milioane de euro și continuă să crească. El va putea fi acoperit din alte venituri fiscale însă va complica situația deficitului bugetar care nu poate fi, în condițiile consiliului monetar, mai mare de 3 procente din PIB. Primul ministru a încercat să repare situația prin numirea unui nou șef al Casei Naționale de Pensii.