Linkuri accesibilitate

Cum reflectã presa traficul de persoane și violența în familie


Natalia Bairam: jurnaliştii abordează doar la suprafaţă problemele legate de traficul de copii



Centrul de Investigații Jurnalistice a cercetat într-un proiect susținut de Organizația Internaționalã pentru Migrație și Departamentul de Stat American cum reflectã presa fenomenele traficului de persoane și violența în familie. La ce concluzii au ajuns ne spune Alla Ceapai:


Prima constatare la care au ajuns experţii studiului este că jurnaliştii sunt puţin interesaţi să investigheze cazurile ce ţin de traficul de fiinţe umane şi violenţa în familie, spune Natalia Porubin de la Centru de Investigaţii Jurnalistice. „O altă constatare este că majoritatea subiectelor se bazează pe o singură sursă, au fost şi cazuri cînd în general a lipsit sursa. Au fost înregistrate cazuri cînd nu a fost protejată identitatea victimei, dau nume dau detalii: localitatea de unde provine victima, vîrsta, faptul că are sau nu are copii, fapt care în cazul victimelor traficului de fiinţe umane este o încălcare destul de serioasă şi ar putea dăuna persoanelor implicate în astfel de cazuri.”

Natalia Bairam avocatul Centrului „La strada” e de părere că jurnaliştii abordează doar la suprafaţă problemele legate de traficul de copii. „Aici jurnaliştii ar trebui să fie foarte sensibili descriind probleme de acest gen, nu în ultimul rînd, să nu le fie ruşine să consulte opinia specialiştilor din acest domeniu pentru ca într-adevăr articolul scris de jurnalist să aibă şi impactul social dorit şi de jurnalist, dar şi specialiştii implicaţi în protecţia copiilor.”

Lilia Gorceag

Lilia Gorceag, psiholog la Centrul de asistenţă şi protecţie din Chişinău ne spune ce trăiri are un copil, victimă a traficului, cînd cazul lui este reflectat în presă. „El întotdeauna va ţine minte acest lucru pentru că i s-a aratat cu degetul că el este vinovatul că a fost violat, că a fost exploatat şi atunci acest lucru îl macină în permanenţă, deci din cauza aceasta poate avea depresii, idei suicidale, de ce avem copii acum cu un înalt nivel de suicid.”


Europa liberă a solicitat şi opinia şefului Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Iurie Podarilov, despre ceea ce se întîmplă azi referitor la traficul de copii. „Anul curent a fost constatată o mică creştere cu trei cazuri în comparaţie cu perioadă precidentă, a anului curent şi acest fapt se datorează că au fost anihilate mai multe reţele de pedofili care au încercat să activeze pe teritoriul Republicii Moldova. Anul curent nu a fost nici un caz cînd copilul a fost traficat peste hotarele Republicii Moldova. Toţi copii care sunt traficaţi sunt traficaţi în interiorul ţării şi prin muncă şi sexual.”

Natalia Bairam
Natalia Bairam avocatul Centrului „La strada” constată că în ultima perioadă ia amploare fenomenul exploatării sexuale prin internet a copiilor. „Copiii deja nu mai sunt recrutaţi aşa cum erau recrutaţi cîţiva ani în urmă, deci recrutarea şi practic consumarea infracţiunii are loc în lumea virtuală, fenomen care ia amploare. Nu poţi să privezi copilul de dreptul lui de a comunica în internet, însă acest copil trebuie să fie învăţat cum ar trebui sâ fie sigur pentru el să navigheze pe internet.”

Experţii sunt de părere că acest fenomen poate fi combatut nu atît de autorităţi, cît de părinţii care trebuie să-şi supravegheze copiii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG