Linkuri accesibilitate

Poziții diametral opuse ale puterii şi opoziției față de dorința regelui Mihai I de a veni în Parlament


România a intrat deja în campanie electorală.Anunțul principalei alianțe de opoziție, Uniunea Social-Democrata, că susține la primaria capitalei pe actualul primar general, independentul Sorin Oprescu, a stârnit furtuna chiar în opoziție. Unul dintre partidele componente ale USL, minusculul Partid Conservator, afiseaza frustrari si ameninta cu ruperea protocolului. Dupa cum se stie, conservatorii sunt condusi de Dan Voiculescu, patronul postului de televiziune Antena.

Romania libera comenteaza aceste reactii sub semnatura lui Laurentiu Mihu, definind miza alegerilor de la Bucuresti: “uriasa”. De victoria lui Oprescu ar depinde chiar configuratia politica de dupa alegerile parlamentare. In mod simetric, o infrangere ar echivala cu un cataclism. De fapt, arata comentatorul, sustinerea candidaturii unui independent transmite fara faptul ca opozitia nu poate propune bucurestenilor o alternativa reala. Oprescu este un al doilea proiect Iohannis – aluzie la sustinerea acordata acum cativa ani unui ipotetic premier nepolitic, primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis. Proiectul Oprescu are inca mai multe motive de esec, considera Laurentiu Mihu in acest articol din Romania libera.

Pozitii diametral opuse ale puterii si opozitiei fata de dorinta regelui Mihai I de a veni in Parlament in apropierea implinirii varstei de 90 de ani. Dupa un intreg scandal – noteaza Adevarul - Parlamentul a votat: Regele va veni in fata Parlamentului in cadrul unei sedinte solemne. Partidul Democrat Liberal – aflat la guvernare – s-a abtinut de la vot. Adevarul recompune atitudinea politicienilor romani fata de fostul suveran, incepand cu 25 decembrie 1990, cand Mihai I a fost impiedicat sa intre in tara. A fost acceptat totusi de sarbatorile Pastelui, in 1992, ca apoi sa-i fie refuzata stabilirea in Romania. Abia Emil Constantinescu si coalitia care guverna atunci, dupa pierderea alegerilor de catre social-democratii lui Ion Iliescu, aveau sa-i redea dreptul de a se stabili in tara. Ion Iliescu a facut de asemenea pace cu regele in 2001. Ultimul episod amintit in acest grupaj este unul recent: declaratia televizata a presedintelui Traian Basescu cum ca abdicarea regelui Mihai I, in 1947, nu a fost un act patriotic, ci unul de “tradare interesului national” – se mai arata in Adevarul.
XS
SM
MD
LG