Linkuri accesibilitate

Fortăreaţa familială


Mentalități de pe scara și din ograda moldovenească.



Tranziţia moldovenească a potenţat metodic izolarea omului de societate, coagularea unei mentalităţi cu totul aparte, a unui individualism anarhic, fără frontiere. Nu trebuie să-l cauţi cu lumînarea pe omuleanul baricadat în fortăreaţa familială, el e pretutindeni. Omuleanul acesta percepe societatea ca pe o junglă în care au loc lupte crîncene, cu rezultate tragice.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct


Statul e văzut ca o maşinărie diabolică ce suprimă individul, iar cuvintele „solidaritate”, „bun-simţ”, „prietenie” sînt considerate un fel de cacealma pentru copii. În junglă nu te poate ajuta nimeni, în afară de propriul tău clan, în junglă există numai interesele unor grupuri nesăţioase, meschine. De aceea, te refugiezi în citadela familială, mizezi numai pe soţ/soţie, părinte, copil, cumătru, nănaş, fin. Tot ce faci în viaţa asta faci numai pentru familia ta, restul nu are nici o importanţă. Singurul scop al vieţii e să supravieţuieşti tu şi familia ta, iar toate celelalte activităţi sînt subordonate ţelului unic.

De aceea, te doare-n cot de scara şi ograda propriului bloc. Important e să fie confortabil apartamentul tău. Soarta vecinului nu te interesează. Căci şi pe el nu-l interesează cum trăieşti tu, nu-i aşa? Eşti convins că toate mijloacele sînt bune pentru a cîştiga un ban. De aceea, nu te miră deloc faptul că cineva practică aşa-numita contabilitate dublă, iar altcineva zboară peste frontieră cu deltaplanul ticsit cu ţigări de contrabandă. Şi atunci cînd un patron de firmă îţi explică emfatic că recurge la contabilitatea dublă de dragul angajaţilor, tu înţelegi că angajatorul şi angajatul sînt mînă-n mînă. Ştii foarte bine că, în ciuda declaraţiilor ritoase ale guvernanţilor despre combaterea corupţiei, corupţia va fi veşnică.

Eşti convins că problemele fundamentale se rezolvă cu ajutorul familiei, în special cu largul concurs al cumetrilor. De aceea, îţi dai viaţa pentru cumetri. Pentru ei faci totul. În schimb pentru problemele de interes public n-o să mişti un deget, pentru că ele nu te vizează. Unde mai pui că lumea ar rîde de tine şi te-ar considera un nătăfleţ dacă ai transpira pe bune pentru facerea unui drum naţional, de pildă. Deşi nu ar fi rău, drăcia dracului, să fie făcute drumurile. Să le facă însă alţii, cei care au timp pentru ele.

Tu eşti un gladiator care înfruntă tranziţia interminabilă. Trebuie să fii abil, şmecher, ipocrit, puternic, în funcţie de situaţie. Societatea e arena în care ieşi să lupţi, societatea nu are nimic cu tine. Numai în citadela ta familială îţi poţi linge rănile, numai acolo te poţi simţi împlinit. Restul e deşertăciune…
XS
SM
MD
LG