Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu și Wikileaks (România liberă)


Invitarea regelui în Parlament un gest demn (Adevărul).





Presa repune astazi pe tapet pozitii exprimate de presedintele Traian Basescu in 2008, si prinse intr-o telegrama Wikileaks: este vorba despre comparatia facuta atunci, in cadrul unei intrevederi cu presedintele comisiei d epolitica externa a congresului american, Richar Lugar, intre situatia Transnistriei si cea a Georgiei.

Cristian Campeanu se intreaba, intr-un comentariu din Romania libera, daca seful statului roman avea sau nu dreptate. Concluzia este ca mai degraba da: atat Transnistria cat si Abhazia si Osetia de sud au fost mentinute sub controlul Rusiei si folosite drept capete de pod rusesti – Transnistria pentru Europa de est, iar regiunile din cadrul Georgiei pentru Caucaz si Orient. In toate cele trei regiuni separatiste exista trupe rusesti „de mentinere a pacii”.

Dreptate ar fi avut Basescu si cand a avertizat statele europene ca recunoasterea independentei Kosovo va fi un precedent periculos, arata comentatorul Romaniei libere, care crede ca atitudinea presedintelui este mai degraba un calcul decat o „paranoia” , cum sustine acum presa de la Bucuresti: „Daca Moscovei nu-i convine, n-are decat sa-si retraga Armata a 14-a din Transnistria, asa cum s-a angajat Boris Eltin acum 12 ani, la Istanbul”.

Pe prima pagina a ziarelor romanesti se afla astazi si discursul din Parlament al reprezentantului democrat-liberalilor, Teodor Paleologu. Interventia sa a precipitat votul in favoarea invitarii regelui Mihai sa tina un discurs in fata legislativului la 25 octombrie, in apropierea aniversarii sale la 90 de ani.

Paleologu a declarat ca Parlamentul trebuie sa accepte aceasta invitare tocmai pentru ca, in vara, presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe rege de tradarea interesului national atunci cand a abdicat, in 1947. In Adevarul, Grigore Cartianu il admira pe Paleologu pentru curaj si demnitate, in ciuda impresiei pe care i-o lasase pana acum: aceea de politician naiv, care spune „prostioare de care se amuza singur” . Invitarea regelui Mihai I ar fi un gest firesc, pentru care si-ar fi exprimat in mod legitim sustinerea si liberalul Calin Popescu Tariceanu – mai arata Cartianu in acest comentariu din Adevarul.

Editorialul Evenimentului zilei, semnat de Silviu Sergiu, demonstreaza ca nominalizarea independetului Sorin Oprescu drept candidat al Uniunii Social-Liberale la primaria Bucurestiului sapa in interiorul acestei aliante a opozitiei. Liderul social-democrat Victor Ponta le-ar fi intins cu abilitate partenerilor de alianta, liberali si conservatori, mai multe capcane, pentru a le limita drastic influenta. Prima consecinta pare sa fie aparenta retragere a sprijinului posturilor de televiziune Antena 1 si 3 fata de Uniunea Social-Liberala.
XS
SM
MD
LG