Linkuri accesibilitate

„Încrederea în anumite valori este esenţială”


Adrian Severin
Adrian Severin

Adrian Severin: suntem în măsură să facem faţă unor asemenea pericole teroriste extinzînd aria de acoperire a familiei noastre democrate.





23 septembrie 2001

Interviul săptămînii.
Realizator: Andrei Manolescu.

Invitat: Adrian Severin, preşedintele Adunării parlamentare a OSCE


Europa Liberă: V-aş întreba în primul rînd dacă OSCE, a carei Adunare parlamentară o prezidaţi, şi-a schimbat sau îşi va schimba priorităţile după evenimentele petrecute în ultima săptămînă ?

A. Severin
: „Nu. Nu şi-a schimbat şi nu îşi va schimba priorităţile, pentru că, spre cinstea ei, Adunarea parlamentară a pus pe agendă în permanenţă teme care au avut în vedere şi fenomenele negative din ultimele săptămîni. Chiar în acest an, în luna iulie, noi am avut la Paris o sesiune plenară în care am abordat şi elemente ale acţiunii împotriva ameninţările neconvenţionale asupra securităţii şi stabilităţii lumii şi bineînţeles terorismul, crima organizată, traficul ilicit, au fost avute în vedere. Noi am cerut de asemenea consecvent să se realizeze o coaliţie internaţională împotriva terorismului şi am avertizat asupra globalizării terorismului.” [...]

Europa Liberă: Deci să înţeleg că această provocare, această tragedie care s-a întimplat era într-un fel previzibilă ?

A. Severin:
„Sunt convins că era previzibilă. Nu neapărat previzibilă în detaliile ei, dar ea era previzibilă ca elemente generale ale fenomenului. Este deja o constatare pe care puteam să o facem de cîţiva ani că lumea democratică, lumea liberă este în luptă cu terorismul. Însă, desigur, acum a fost momentul, în care, prin ceea ce s-a întimplat în SUA , s-a văzut că nu mai este posibil să ramînem cu ochii închişi, nu mai putem crede că vom fi feriţi de acţiuni teroriste numai pentru faptul că ele se produc pe teritoriul anumitor state.” [...]

Europa Liberă: V-aş mai întreba un singur lucru: în actuala conjunctură internaţională sunteţi de părere că se va schimba ceva în abordarea chestiunilor legate de pactul de stabilitate, de operaţiunile din Kosovo? Vor fi mai puţini bani pentru realizarea lor ?

A. Severin:
„Cred că încă este prea devreme să ne dăm seama de toate consecinţele. Probabil că va exista un impact asupra multor proiecte în curs. Asta trebuie să ne ducă, pe de-o parte, să ne angajăm mai ferm atunci cînd abordăm un proiect cum este cel al pactului de stabilitate pentru a consuma mai bine banii, care ar putea fi puşi la dispoziţie, pe de altă parte este limpede că prin mijloace militare terorismul nu poate fi combătut, el poate fi doar neutralizat în cîteva acţiuni specifice, dar nu poate fi combătut.

El trebuie combătut prin acţiuni de tip cultural, de tip economic, prin acţiuni de tip social şi din acest motiv eu cred că ar trebui mai mare atenţie dată de asemenea unor proiecte care ar fi de natura Pactului de stabilitate.

În al treilea rînd, ar fi foarte bine ca printre consecinţe să fie convingerea că noi suntem în măsură să facem faţă unor asemenea pericole extinzînd aria de acoperire a familiei noastre democrate, extinzînd alianţa celor care împărtăşesc aceleaşi valori şi nu uitîndu-ne după cîte tancuri aduce unul sau cîte avioane aduce celălalt, pentru că se vede bine, tancurile, avioanele, nu sunt în acest moment esenţiale.

Încrederea în anumite valori este esenţială: inteligenţa cu care poţi să găseşti soluţii, informaţiile pe care le deţii în legătură cu o serie întreagă de situaţii, de pericole. Acestea sunt mult mai importante decît forţa propriu zisă, forţa militară. Aşa încît, dacă s-ar gîndi în felul acesta, sigur că impactul asupra unor procese cum ar fi extinderea NATO ar fi unul pozitiv din punctul de vedere al Romaniei.
XS
SM
MD
LG