Linkuri accesibilitate

„Oriunde m-aș duce reprezint înainte de toate cultura R. Moldova”


Ambasadorul rus Valeri Kuzmin şi viceministrul rus al culturii Pavel Horosilov

Olesea Rudeaghina: Eu sunt omul în care aceste două culturi se suprapun.Săptămâna aceasta se desfășoară la Chișinău și în alte localități zilele culturii ruse. Suita de manifestări organizate de Ministerul Culturii în colaborare cu ambasada Federației Ruse a fost reluată după o pauză de doi ani în care evenimentul nu a avut loc, după cum au explicat ambele părți, din cauze de ordin economic și tehnic. Corespondenta noastră Alla Ceapai a folosit prilejul pentru a afla cum văd reprezentanții minorității ruse climatul interetnic din Republica Moldova.

Zilele culturii ruse în Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:05 0:00
Link direct


Oare este important că şi minoritatea rusă să promoveze cultura moldovenească? Chiar dacă pare a fi nepoliticoasă această întrebarea în săptămîna Zilelor Culturii Ruse, am ţinut să o adresez preşedintei asociaţiei scriitorilor ruşi din Moldova, Olesea Rudeaghina.

Ea a răspuns: „Trebuie să îmbinăm cultura moldovenească cu cea rusă, care mereu a fost şi patrimoniul poporului moldovenesc. Eu sunt omul în care aceste două culturi se suprapun, adică Rusia este sufletul meu, deoarece în mine trăieşte muzica, cultura şi literatura ei, am fost educată după lucrările lui Dostoievski, Tolstoi, Ahmatova, dar Moldova este respiraţia mea şi oriunde nu m-aş duce, reprezint în primul rînd cultura Republicii Moldova.”

Olesea Rudeaghina

Scriitoarea Olesea Rudeaghina e de părere că moldovenii, ca majoritari ar trebui să fie mai toleranţi: „Simţim că suntem marginalizaţi deoarece tineretul din Moldova este zombat că ruşii sunt un element străin. Ei cred că ruşii sunt duşmani şi cultura rusă este inutilă. Nu este corect să fim marginalizaţi să fim priviţi ca un element străin.”

Vicedirectoarea Biroului Relaţii Interetnice, Vera Petuhov constată că unicul motiv prin care etnicii ruşi s-ar simţi marginalizaţi ar fi necunoaşterea limbii de stat: „Da este o problemă studierea limbii de stat la o generaţie mai înaintată. Tendinţa de a învăţa limba de stat la o generaţie mai tînără este în creştere, părinţii au înţeles că copilul trebuie să se integreze în societatea Republica Moldova.”

Cît priveşte integrarea etno-culturală, ruşii ar fi mai privilegiaţi decît alte minorităţi etnice, iar Zilele Culturii Ruse este un argument în plus care demonstrează acest lucru, spune Vera Petuhov: „Ei desfăşoară festivalul „Igrai harmoni”, sărbătoarea „Maslinitsa” care a devenit sărbătoare naţională chiar şi în Republica Moldova, au „Ruskii Bal”, a fost deschis Centrul Cultural, este bibliotecă, sunt şcoli cu predare în limba rusă. Trebuie să cunoaştem valorile comune pe care le avem şi noi şi ei, pentru că noi trebuie să educăm la generaţia în creştere ca toleranţa să fie pe prim plan.”

Viceministrul Culturii Federaţiei Ruse, Pavel Horoşilov spune că reluarea Zilelor Culturii Ruse este o realizare importantă în relaţiile bilaterale: „În relaţiile interculturale cea mai importantă bază este diplomaţia populară, care se manifestă prin Zilele Culturii. Zilele Culturii sunt, mai întîi de toate, un eveniment politic, care trebuie să reprezinte relaţiile de încredere dintre state.”

Care ar fi motivul sistării acestui eveniment, ne explică Ministrul Culturii, Boris Focşa: „De ordin economic, organizarea zilelor culturii este destul de costisitoare. Anul acesta am găsit această posibilitate, acestă înţelegere cu Ministerul Culturii Federaţiei Ruse. Mult ca atît vom semna un protocol de petrecere a zilelor culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă.” Astfel, din toamna anului viitor şi cetăţenii Federaţiei Ruse vor avea ocazia să admire cultura moldovenească în ţara lor.
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG