Linkuri accesibilitate

Alternative medievale pentru gaze naturale


Orice alternativă pentru Gazprom, fie şi „medievală”, desuetă, primitivă sau ecologică, trebuie salutată, nu ironizată.



Aflu că 14 mii de oameni din raioanele Ştefan Vodă, Leova, Cantemir şi din Găgăuzia se vor încălzi în iarna care vine cu energia produsă de biomasă, adică cu paie. E vorba de lansarea unui Proiect – Energie şi Biomasă – ce are toate şansele să devină unul de anvergură.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct


La început, 11 şcoli şi 10 grădiniţe se vor încălzi prin arderea paielor şi se prevede ca pînă în 2014 inovaţia să se răspîndească în toată ţara. Iar un primar ne-a şi explicat deja avantajele energiei din biomasă: mediul ambiant e protejat, se economisesc bani, apar noi locuri de muncă...

Un coleg de breaslă, căruia i-am arătat ştirea asta, a strîmbat din nas, zicînd că avem de-a face cu „alternative medievale pentru gaze naturale”. Eu însă nu împărtăşesc atitudinea lui. Proiectul cu biomasa îmi trezeşte interesul şi chiar mă gîndesc că ar putea fi un fel de salvare pentru Republica Moldova.

Să constatăm mai întîi un fapt evident, acela că Moldova e dependentă în totalitate de monopolistul Gazprom, care, profitînd de situaţia sa privilegiată, va tot majora preţul gazelor naturale pînă-n pînzele albe. Deja în această toamnă preţul majorat al gazelor va complica enorm viaţa multor moldoveni. Iar viitorul, în condiţiile în care economia moldovenească e bolnavă, va fi sumbru de-a dreptul. Preţul gazului va deveni astronomic, un preţ căruia unii, chiar să vrea din răsputeri, nu-i vor face faţă. Nimeni nu va putea opri Gazpromul să majoreze metodic preţul.

Aşa stînd lucrurile, orice alternativă pentru Gazprom, fie şi medievală, desuetă, primitivă, trebuie salutată, nu ironizată. Decît să mori iarna de frig, mai bine te încălzeşti cu paie şi cu ciocleji. Nu e cool, dar supravieţuieşti. Iar celor care strîmbă din nas, le-aş aminti că deocamdată alte alternative nu se prea întrezăresc aici. Proiectul european Nabuco e acum o virtualitate, şi nici nu se ştie în ce măsură Moldova va dori să profite de pe urma lui. Aşa că întoarcerea parţială la paie mi se pare lăudabilă şi chiar necesară!
XS
SM
MD
LG