Linkuri accesibilitate

Economia bunului-simţ


Aici, la putere e cultul banului, iar pe cei mai mulţi îi doare-n cot de suferinţa concetăţenilor.Vasăzică, printre ruinele provocate de un cutremur devastator, nişte cetăţeni găsesc după o vreme portmonee, borsete şi seifuri cu bani şi... le dau benevol pe toate acestea autorităţilor! Iar datorită altruismului şi bunului-simţ al acestor cetăţeni, poliţiştii acumulează vreo 50 milioane de dolari!

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct


Pare a fi un crîmpei dintr-un roman SF, nu-i aşa? Şi totuşi aveam de-a face cu un fapt real care are loc în Japonia şi despre care scrie ziarul Los Angeles Times. Un funcţionar le oferă ziariştilor americani o explicaţie a faptului halucinant, dar real. Iat-o: „Oamenii pur şi simplu vor ca banii să fie recuperaţi de stăpînii lor”.

Cînd citeşti asemenea lucruri, îţi dai seama pe loc cît de adîncă e groapa dezastrului în care ne-am pomenit noi, cetăţenii R. Moldova, în epoca tranziţiei. Acolo omul aduce la poliţie banii altuia găsiţi printre ruine. Aici, la putere e cultul banului, iar pe cei mai mulţi îi doare-n cot de suferinţa concetăţenilor. Acolo societatea funcţionează ca o familie de albine, o familie capitalistă, nu marxist-leninistă, aici principiul dominant e Moia hata s kraiu!

Ne despart de Japonia ani-lumină, ca şi de Europa, de altfel. Şi nu pentru că Moldova e săracă şi are o economie proastă. Ci pentru că nu mai există nici un fel de valori, nu mai există bunul-simţ, nu mai există solidaritatea, iar altruismul e considerat prostie şi slăbiciune. În jungla în care trăim învinge cel rapace, cel pus pe mişmaşuri, cel care are pile sau mulţi cumetri, iar competiţia firească e trucată.

De aceea, şi politica, şi justiţia, şi economia, şi medicina sînt aici aşa cum le ştim. Şi nici un fel de preşedinte, fie el ales sau interimar, nici un fel de ambasade deschise pe alte continente, şi nici tonele de bani trimişi de gastarbeiteri nu vor putea schimba situaţia, dacă oamenii nu vor ieşi din buncărele personale în care s-au baricadat.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG