Linkuri accesibilitate

Zilele Eclipsei, o carte recomandată amatorilor de istorie recentă


De vorbă cu studentul la master în ştiinţe politice, Eduard Butnaru.






Eduard Butnaru: „Ultima carte care am citit-o se numeşte Zilele Eclipsei şi este scrisă de generalul Ion Costaş, primul ministru de
Eduard Butnaru

interne al Republicii Moldova.

După părerea mea este o carte foarte interesantă pentru că se vorbeşte acolo despre primele zile ale Republicii Moldova, despre crearea ei şi eu fiind născut exact cînd se creea în 1988, îmi este foarte interesant de unde venim şi cine suntem. Printre altele sunt multe lucruri interesante scrise de un participant, cum ar fi Războiul din Transnistria, declararea Independenţei Găgăuziei.”

Europa Liberă: Cui ai recomanda să citească această carte?

Eduard Butnaru:
„Aş recomanda citirea acestei cărţi tuturor celor care sunt interesaţi de istoria Republicii Moldova şi în special de conflictele noastre regionale, cel transnistrian şi conflictul cu Găgăuzia. Deoarece în ea se regăsesc cauzele care au dus la izbucnirea conflictului transnistrian, acolo se văd în general rădăcine conflictului. Unii oamenii ar găsi-o utilă pentru a înţelege în general specificul problemei transnistriene.”

Europa Liberă: De fapt tu fiind şi elev şi student probabil că cunoşti istoria Republicii Moldova. Ce nou despre istoria Republicii Modova ai aflat din această carte?

Eduard Butnaru:
„Lucrurile noi din această carte pentru mine au fost descrierea războiului din Transnistria, despre care se găsesc foarte puţine informaţii deschis afişate în Republica Moldova. În general cunoaştem cu toţii foarte puţine despre acestă perioadă în istoria Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Am văzut şi alte cărţi semnate de foşti politicieni ai Republicii Moldova, crezi că este util ca un politician să scrie cărţi despre Moldova despre istoria Moldovei?

Eduard Butnaru:
„Cred că în general este util ca foştii oameni de stat să-şi scrie memoriile, pentru că din aceste memorii putem afla multe lucruri care, de fapt, la moment nu le-am ştiut şi nu au fost deschise publicului.”
XS
SM
MD
LG