Linkuri accesibilitate

„Toamnă cu poveste fără moarte”


Povestea gazelor naturale abia începe în această toamnă. Ea va fi lungă, interminabilă.





Revin la povestea gazelor naturale care va fi cea mai răsunătoare în toamna asta. Ea nu va muri, exact ca-n poemul unui cunoscut scriitor proletcultist intitulat „Toamnă cu poveste fără moarte”.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct


Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică ne-a comunicat că gazele naturale se vor scumpi numai cu 23%, nu cu 28%, cum voia Moldovagaz. Ce să spun? Îi mulţumim ANRE-ului ocrotitor pentru această reducere. Numai că ea mare lucru nu schimbă. Că e 23%, că e 28%, e cam aceeaşi Marie. Şi dacă acum majorarea nu se va face cu 28%, la anul vom avea parte de o majorare mult mai mare. Şi-apoi, Moldovagaz va ataca în judecată decizia recentă a ANRE-ului. Aşa că nu e exclus să ne pomenim acum cu toate cele 28% în desagă. Adevărul e că, în situaţia în care ai de-a face cu un monopolist intransigent, ANRE-ul nu te prea poate ajuta. Amînările ei nu rezolvă problema pe termen lung.

Dar iată un alt crîmpei de poveste. Un amic, care locuieşte într-un bloc şaptezecist, mi-a povestit că acum şase ani a reuşit să-şi instaleze o centrală termică în apartament înaintea altor locatari din scară. Mare a fost bucuria omului că scăpase de Termocom şi mare a fost tristeţea vecinilor care au întîrziat. Se ştie doar că în blocurile vechi numai un număr limitat de locatari are dreptul să-şi instaleze centrale termice.

Ei bine, zilele astea bucuria i s-a umbrit niţel după ce a auzit că va trebui să plătească nişte bani suplimentari pentru faptul că ţevile termocomiene, de la care s-a deconectat, îi încălzesc totuşi puţin locuinţa. Iar unul dintre vecinii care nu reuşise să părăsească Termocomul l-a felicitat batjocoritor cu această ocazie, ţopăind de bucurie.

Sau iată o altă faţetă a poveştii gazelor. Îi vine unui consumator deunăzi o factură din care reieşea că el nu consumase nici un metru cub şi, prin urmare, are de plătit 0 lei şi 0 bani. Or, în realitate, omul consumase ceva, şi indicase consumul în factura precedentă. De aceea, a sunat la Moldovagaz şi şi-a exprimat nedumerirea, zicînd că vrea să plătească pentru ce a consumat. Însă o doamnă de la Moldovagaz a liniştit-o şi i-a zis să plătească luna viitoare pentru consumul curent, adică atunci cînd preţul va fi mai mare.

Povestea gazelor naturale abia începe în această toamnă. Ea va fi lungă, interminabilă, şi va conţine multe episoade curioase pe care va trebui să le reflectăm. Cunoscînd bine reflexele protagoniştilor acestei poveşti, cunoşti Moldova în profunzime, vorba unor colegi de breaslă.
XS
SM
MD
LG