Linkuri accesibilitate

Negocierea acordul de liber schimb Moldova - Uniunea Europeană


Ce are de învățat Moldova de la România.





Mai mulţi funcţionari de stat si experţi moldoveni au invăţat din experienţa României la subiectul negocieri în privinţa semnării acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană. Relatează Paul Hodorogea.



Faptul că Moldova este o ţară mică care nu are fluxuri comerciale intense este una din problemele pe care le are Republica Moldova în calea aderarii la zona de liber schimb a Uniunii Europene, este de parere expertul la Idis Viitorul, Viorel Chivriga: „Avem probleme mari legate de stabilitatea exporturilor, ca importurile prevalează, probleme legate de calitatea resurselor umane implicate in acest proces calitatea produselor şi serviciilor pe care le exportăm”.

Moldova trebuie sa negocieze cu grija semnarea acordului de liber schimb, a mai spus Viorel Chivriga, pentru că fiecare gafă a echipei de negociatori poate costa scump unii agenţi economici: „Riscurile sunt legate mai mult de unele sectoare de producere. Un acord de
liber schimb inseamna un comerţ liberalizat. Nu va avea niciun impact asupra celor care produc produse de calitate, dar cei care sunt mai mici sau mai necompetitivi vor avea de suferit.”

Am discutat şi cu experta independentă Victoria Câmpeanu, care a facut parte din echipa de negocieri de la Bucureşti în privinţa semnarii acordului dintre Uniunea Europeană şi România. Ea mi-a spus că una dintre consecinţele acestui acord de liber schimb este că unele domenii de activitate necompetitive vor fi inlocuite cu altele: „Este foarte important sa-ti fixezi obiectivele: ce industrii doreste statul sa protejeze in dezvoltarea sa economica, atât pentru necesarul din Moldova, cat si pentru export. Daca acest obiective sunt clar stabilite, stii ce ai de aparat.”

Victoria Câmpeanu a sfătuit funcţionarii moldoveni să nu facă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o România înainte de aderare. Comunicarea cu oamenii care vor avea de suferit din cauza acordului este vitală, spune ea: „Nu este absolut sigur si evident ca un om de la o distanţă mare de capitală chiar a inteles ceea ce s-a intamplat si el are potential de export, pe care nu-l poate valorifica, pentru ca nu stie despre facilitatea nouă care i-a fost oferită.”

Privind in urmă, experta din România a trecut in revistă şi avantajele de care ar putea profita Moldova de pe urma acordului: „În primul rand este dezvoltarea economică, noi locuri de munca, posibilitatea unor investitii. In acelasi timp trebuie sa-ti deschizi si tu piaţa la mărfurile si serviciile Uniunii Europene.”

Expert asociat la Idis Viitorul, Alexandru Fală se declară convins că Moldova trebuie sa faca nişte reforme pentru a intra in zona de liber schimb, iar acestea costă. L-am intrebat dacă Moldova poate să-şi permită aceste costuri. El a răspuns că Moldova chiar dacă n-ar vrea să intre în zona de limber schimb, reformele trebuie făcute cu orice preţ: „Din pacate noi ne-am deprins sa traim dupa o formula care nu poate aduce un rezultat, formula: ca sa nu fie mai rău. Si in felul acesta doar generăm o perpetuare a situatiei, o continuare a situatiei de saracie.”

În luna iunie a acestui an Consiliul Uniunii Europene a aprobat mandatul de initiere a negocierilor cu Republica Moldova pe marginea Acordului de Comerţ Liber.
Previous Next

XS
SM
MD
LG