Linkuri accesibilitate

Prevenirea delicvenței juvenile în Moldova


Prevenirea infracţiunilor în rîndul minorilor trebuie să fie întîi de toate în grija familiei.




Delicvenţa juvenilă a crescut constant în ultimii doi ani în Republica Moldova, arată datele Biroului Naţional de Statistică. În 2010 cu 18 la sută mai mult faţă de 2009. O nouă creştere s-a constatat şi în prima jumătate a acestui an. Un fenomen îngrijorător, analizat astăzi la Institutul de Reforme Penale în cadrul unei conferințe internațipnale la care a fost prezentă şi Alla Ceapai.


Cu doi ani în urmă furturile şi actele de huliganism în stradă erau infracţiunile în care se implicau cel mai des minorii. Acum însă creşte numărul crimelor grave comise de minori, spune Marin Maxian şef direcţie al Ministerului Afacerilor Interne: „Rămîn îngrijorătoare anumite compartimente, genurile de infracţiuni excepţional de grave, cum ar fi omorurile, cum ar fi jafurile, predispunerea de a comite infracţiuni ce ţine de droguri, care astăzi avem o creştere considerabilă comise de către minori. Ne dăm bine seama că un minor la această vîrstă fragedă care a comis un omor, deci cu o deosebită cruzime. Copilul deja este psihologic, emotiv predespus de a fi violent şi în continuare. Noi vrem, nu vrem trebuie să ne focusăm clar asupra mecanismelor care ar urma să referim acest copil, pentru al reeduca, pentru a-i conştientiza acel moment că este o situaţie nu cea bună care ar trebui să predomine la un copil la această vîrstă.”

În lipsa unui sistem eficient de corecţie pentru minori, intervine pedeapsa penală, care uneori are efect invers. Marin Maxian spune că procedura urmăririi penale în Moldova nu este adaptată pentru minori: „Crearea camerelor de audiere a minorilor, care va da posibilitate de protecţie a drepturilor copilului, va da posibilitate de a nu influenţa copilul în anumite declaraţii. Şi de a avea judecători juvenili care să facă justiţie juvenilă, care ar trebui să aibă o altă pregătire decît cea generală şi ar trebui să fie asistat de un psiholog care din timp ar trebui să pregătească întrebările care urmează a fi clarificate în cauze penale, în judecarea cauzei penale.”

Directorul Institutului de Reforme Penale, Victor Zaharia este de părere că accentul trebuie pus pe mecanismele de prevenire a fenomenului delicvenţei juvenile: „Dacă actorii responsabili de prevenire îşi îndeplinesc misiunea foarte bine, probabil că mai puţin este nevoie de a combate prin intermediul pedepselor. Legislaţia Republicii moldova şi sistemul de drept cunoaşte mai multe măsuri care pot fi aplicate în cazurile cu implicarea copiilor inclusiv măsuri de dejuridicizare, aceste măsuri sunt suficiente, dar nu este necesar de a avea doar măsuri de reacţie, mai este nevoie de măsuri care ar preveni delecvenţa.”

Prevenirea infracţiunilor în rîndul minorilor, la părerea psihologului Valentina Priţcan, trebuie să fie, întîi de toate, în grija familiei: „Copii diferenţiază ce este bine ce este rău, ce este corect, ce este incorect prin modelele comportamentale ale propriilor părinţilor. Copilul învaţă din mediul în care creşte, dacă mediul este ostil, el învaţă să fie bătăuş, dacă mediul oferă modele de justiţie socială el învaţă să le respecte ulterior să le replice în propriile sale comportamente.”

Experţii au ajuns la concluzia că violenţa şi agresivitatea din familie constituie mediul fertil pentru infracţionalitatea juvenilă ale cărei consecinţe o suportă întreaga societate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG