Linkuri accesibilitate

2.10 - București: Programul economic de preaderare a Romaniei la UE


Adrian Năstase: „România nu este încă pregătită să facă faţă pe termen mediu presiunilor competitive şi forţelor de piată din cadrul UE.”




2 octombrie 2001

Actualitatea (Moderator: Cristian Teodorescu; corespondent: Liana Ionescu).

Programul economic de preaderare a Romaniei la UE.

Revenim la programul economic de preaderare a Romaniei la Uniunea Europeană pe care premierul l-a prezentat astazi presei. Programul are atît o variantă optimistă, cît şi una de rezervă, ceva mai reţinută în ceea ce priveşte anticiparea unor succese economice. Experţii consultaţi de Liana Ionescu consideră însă că ambele variante sunt de un optimism exagerat.

Programul economic de preaderare reprezintă documentul de referinţă privind politica economică pe termen mediu a statelor candidate, focalizată pe îndeplinirea criteriile economice de la Copenhaga, respectiv existenţa unei economii de piaţă funcţionale şi asigurarea capacităţii de a face faţă presiunii concurenţiale şi forţelor pieţei din cadrul UE.

În elaborarea acestui program, prevăzut pentru perioada 2001-2005 executivul de la Bucureşti a avut în vedere tocmai distanţa care separă Romania de îndeplinirea acestor cerinţe.

Premierul Adrian Năstase: „Asa cum s-a specificat în raportul periodic al Comisiei Europene în noiembrie 2000, Romania nu este încă pregătită să facă faţă pe termen mediu presiunilor competitive şi forţelor de piată din cadrul UE. Nu are rost să ne facem iluzii, această radiografie este corectă, ea ne arată un anumit nivel de trai, de dezvoltare al economiei romaneşti.”

În scopul reducerii decalajului care separă Romania de standardele medii ale UE, cabinetul Năstase a elaborat doua scenarii alternative: unul prevede o creştere economică exprimată în ritmul mediu anual al PIB de 5,1% şi un altul, mai rezervat în care se preconizează o creştere de 4,3% din PIB. În ambele scenarii, după cum a ţinut să precizeze premierul ritmul de creştere economică proiectat este superior celui din ţările UE. Proiectii deosebit de optimiste sunt stabilite si la alti indicatori.

Ministrul finanţeloir Mihai Tănăsescu: „Programul economic de aderare pe tronsonul politicii fiscale plaecă de la creştere graduală a nivelurilor veniturilor bugetare în totalul PIB, care la nivelul anului 2000 a înregistrat 31,55% către 37, 6 % la finele anului 2005.” [...]

Pornind de la obiectivele super optimiste ale programului de preaderare l-am întrebat pe analistul economic Florin Petria în ce măsură acest document este şi realist: „Executivul şi-a propus un ritm mediu de creştere anuală în perioada 2001-2005 de cinci procente, care, ca ritm de creştere are la bază o ipoteză extrem de curajoasă, că economisirea va creşte de la 14 % din PIB la nivel de 21 %.

Or, această economisire, rezultat al eforturilor populaţiei şi al agenţilor economici ar putea să aibă o astfel de dinamică excepţională numai şi numai în condiţiile în care politici fiscale pentru agenţii economici, sau politici fiscale vis a vis de veniturile salariale şi restul veniturilor populaţiei ar fi, pe viitor, extrem de favorizante. Eu nu văd modificări substanţiale în 2002, probabil că cel puţin din 2003 ar trebui să ne aşteptăm la astfel de revizuiri ale politicilor fiscale în sensul diminuării foarte mult a nivelului de impozitare, atăt în zona afacerilor cît şi în zona veniturilor populaţiei.” […]
XS
SM
MD
LG