Linkuri accesibilitate

Cum văd studenții ieşirea din criza politică


„Societatea caută persoanele care să găsească soluţia. Situaţia cere ca cineva să facă primul pas.”
Dezbaterile despre cum s-ar putea rezolva actuala criză politică din Republica Moldova continuă, dar nu neapărat cu rezultate concrete. Corespondenta Europei Libere Alla Ceapai a încercat să afle cum văd ieşirea din criză mai mulţi studenţi de la facultatea de ştiinţe politice de la Chişinău, viitorii posibili politicieni sau.. analişti politici.

Cum văd studenții ieşirea din criza politică
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:07 0:00
Link directAdriana Zbigli: „Criza constituţională este o patologie creată de pârghiile puterii. Alegerea preşedintelui nu poate să înflorească pe un teren care este îmburuienat de interesele personale ale participanţilor Alianţei pentru Integrare Europeană şi actorii opoziţiei.”

Radu Miron: „Criza politică la moment este una pozitivă în Republica Moldova pentru că este una ce ţine comuniştii la distanţă şi Alianţa la guvernare.”

Diana Nicolau: „Între ei este chestia de principiu, de ideologie, de politică şi de interes, dar societatea nu caută vinovați, societatea caută persoanele care să găsească soluţia. Situaţia cere ca cineva să facă primul pas.”

Radu Miron: „Noi am fost martori la multe încercări de negocieri din partea Alianţei, însă nici la una din partea PCRM-ului, asta arată totodată şi atitudinea PCRM-ului faţă de această criză. Poate este timpul ca PCRM-ul să iasă în faţă şi să spună, da, noi vrem să alegem un preşedinte, noi vrem să ieşim din această criză.”

Adriana Zbigli: „Dacă Alianţa vrea să-şi păstreze şi conserveze formatul existent ea trebuie să meargă la un consens cu opoziţia-coaliţia largă este unica soluţie.”

Radu Miron: „Nu cred în posibilitatea unei astfel de coaliţii, pentru că caută acum 2 voturi ale deputaţilor comunişti pentru alegerea preşedintelui din partea Alianţei. Din declaraţii domnul Godea a zis că a găsit deja trei voturi, de asemenea şansa ca domnul Dodon să voteze preşedintele, pentru că el este cointeresat.”

Adriana Zbigli: „În condiţiile actuale nu pot da şansă de viaţă unei coaliţii largi pentru că interesele care bîntuie în Alianţă sunt diferite nemaivorbind de o coaliţie cu opoziţia.”

Radu Miron: „Cred că cel mai probabil se va merge pe modificarea Constituţiei. Asta ar explica mult fenomenele care au avut loc în ultima perioadă, de exemplu demiterea domnului Pulbere. Cred că noul preşedinte al Curţii Constituţionale va contribui cumva la modificarea Constituţiei.”

Diana Nicolau: „Nu sunt de părerea că ar trebui ceva de modificat, pentru că se crează un precedent prin care dacă raportul de forţe nu este în stare să aleagă un preşedinte se merge la Constituţie, în acelaşi timp nu putem să ne jucăm cu Constituţia cînd vrem noi şi cînd ne convine nouă să o schimbăm.”

Ion Ciobanu: „Fiecare intreprinde anumite lucruri pentru a opţine devidente politice, oarecum să-şi spele vinovăţia că nu s-a ales preşedintele. Dar ei de fapt se pregătesc pentru alegeri anticipate.”

Diana Nicolau: „Vom avea parte de alegeri anticipate, asta este sigur.”

Adriana Zbigli: „Probabil ne aşteptăm la alegeri anticipate, cu toate că este un ton mai pesimist.”

Diana Nicolau: „La noi în societate se crează o opinie că uite dacă noi alegem preşedintele totul o să fie bine şi frumos. Însă odată cu alegerea preşedintelui vom fi nevoiţi şi toţi cei patru actori politici vor fi nevoiţi să meargă la reforme care nu vor fi acceptate de populaţie, acest lucru şi trăgănează alegerea preşedintelui acest lucru ne pune în impas şi ce o să fie după alegerea preşedintelui.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG