Linkuri accesibilitate

Din nou despre spinoasa problemă a subvențiilor agricole


Agricultorii se bucură că pentru anul viitor li se promite mai mult, dar s-ar putea ca anul acesta să nu aibă toate subvenţiile promise.



Agricultorii vor primi mai multe subvenţii de la stat, în total cam 400 de milioane, dar nu suficient pentru a acoperi toate cererile, avertizează organizaţiile agricultorilor. Alla Ceapai relatează.

Spinoasa problemă a subvențiilor agricole
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



Anul acesta statul are posibilitatea, după cum spune prim ministru Vlad Filat, să acopere doar pe jumătate solicitările agricultorilor privind subvenţiile anuale: „Cerinţele sunt cele care vin din partea agricultorilor, eu vorbesc din partea statului ca şi posibilitate, pentru anul curent în urma rectificărilor bugetare vom mai veni cu încă 150 de milioane de lei este ceea ce poate statul pentru anul 2011. Am vorbit şi asupra perspectiva anului 2012, asupra cifrei urmează să mai discutăm dar cu certitudine va fi o sumă care ar permite agricultorilor să se dezvolte nu doar să supravieţuiască.”

Agricultorii se bucură că pentru anul viitor li se promite mai mult, dar tot ei se arată indignaţi că în acest an ar putea să nu mai beneficieze de subvenţiile promise. Şi asta după ce ei au investit în agricultură mizînd şi pe ajutorul de la stat. Este şi cazul fermierului din Rezina Andrei Gîrlea, care mai aşteptă cele 750 de mii de lei, chiar dacă acoperă doar 25 la sută din ceea ce a investit în cumpărarea frigiderelor şi tehnicii agricole: „Dacă eu am avut legea şi regulamentul, eu mi-am facut un plan de afaceri şi dacă eu am avut încrederea că am să primesc 750 de mii, eu 750 de mii trebuie să le găsesc acum, fiindcă altfel eu pot să falimentez.”

Directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mîrzenco spune că aceste 150 de milioane promise suplimentar e o sumă prea mică pentru a fi oferită tuturor celor care au solicitat subvenţii în acest an: „O să fie finanţate o parte din proiecte care au fost depuse la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii, dar este o sumă foarte mică în comparaţie cu ceea ce este necesar. Din cauză că nu a fost claritate vom avea sau nu subvenţii dar ele practic nu au fost subvenţiile pentru anul 2011. Mulţi nu au plantat vii, nu au plantat livezi, nu au construit frigidere.”

Şi preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Producători Agricoli Alexandru Slusari se arată nedumerit cum vor fi repartizaţi aceşti bani, pentru a nu discrimina niciun agricultor: „De exemplu eu nu am primit răspuns ce facem noi deoarece există riscul serios că o parte din agricultorii care au efectuat investiţiile şi au mizat pe aceste sume şi se conformează rigorilor Regulamentului de Subvenţionare vor rămîine fără aceşti bani, asta este dicriminare şi noi trebuie să găsim soluţii.”

Dar iată ce răspuns are Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov: „Noi ne vom convoca şi vom lua o decizie comună cum redirecţionăm aceste subvenţii, cum le folosim pentru a avea un consens. Evident că este nevoie de sume şi mai mari, dar aici intervine calculul între aceea ce noi ne putem permite şi ceea ce ne dorim.”

Vasile Bumacov susţine că agricultura rămîine o ramură prioritară a Guvernului. Iar guvernul va încerca să ajute şi în continuare agricultorii cel mai probabil prin atragerea investiţiilor străine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG