Linkuri accesibilitate

Murdăria în cîmpul vizual al... deputatului


Nu te poţi integra în Europa şi nu poţi soluţiona problema transnistreană, nu poţi relansa economia atîta timp cît ograda ta e plină de lături şi gunoaie.



O ştire colosală, incredibilă, am remarcat deunăzi. Cică există un parlamentar, un reprezentant al Partidului Liberal, care a depus în legislativ un proiect de hotărîre ce prevede înăsprirea amenzilor pentru murdărirea străzilor şi parcurilor. Deputatul acela propune ca individului care aruncă pe stradă o hîrtie sau un chiştoc să i se aplice o amendă de pînă la 800 de lei.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct


Numai această ştire e suficientă ca să-ţi dai seama de proporţiile degringoladei şi ale decăderii morale care ne înconjoară. Trebuie să treacă 20 de ani de murdărire metodică a străzilor, trotuarelor, parcurilor, staţiilor de troleibuze, ca un deputat, în sfîrşit, să mişte un deget pentru a readuce curăţenia. Între altele fie spus, bizar e şi faptul că amenzile astea nu sînt prerogativa primăriilor.

Gestul deputatului trebuie salutat şi mediatizat, fără doar şi poate. Dar pînă la reinstaurarea curăţeniei în oraşe mai e o cale lungă de parcurs. În primul rînd, nu se ştie dacă Parlamentului îi va fi pe plac inovaţia asta. Nu exclud că unii deputaţi ar putea să respingă proiectul de hotărîre care, cu siguranţă, nu le va fortifica ratingul.

Apoi aplicarea amenzilor majorate de către poliţişti mi se pare problematică. Ca să lupţi cu omulenii care aruncă bădărăneşte chiştoace pe trotuare şi cu tinerii debusolaţi care lasă mormane de gunoaie în parcuri îţi trebuie cîteva detaşamente de gardieni bine făcuţi şi bine plătiţi, care să patruleze mereu cartierele urbei.

Apoi curăţenia ar trebui să devină o prioritate a statului. Nu poţi să rezolvi probleme globale, nu te poţi integra în Europa şi nu poţi soluţiona problema transnistreană, nu poţi relansa economia şi nu poţi contracara evaziunea fiscală atîta timp cît ograda ta e plină de lături şi gunoaie. E ca şi cum ai pune carul înaintea boului. În mod normal, mai întîi instaurezi curăţenia, îl faci pe individul iresponsabil, obişnuit să arunce chiştoacele pe unde apucă, să holbeze ochii la vederea faptului că guvernanţilor le pasă de aspectul ţării.

Şi mai e ceva important. Murdăria de pe străzile noastre nu e doar rodul indiferenţei maselor, nu e doar absenţa bunului-simţ şi a educaţiei. Murdăria de pe străzi e şi o replică pe care masele le-o dau guvernanţilor opaci ai tranziţiei. Dacă vouă nu vă pasă de ţară şi de noi, nici nouă nu ne pasă de locul în care trăim! Asta înseamnă deseori chiştocul aruncat pe trotuar.

De aceea, curăţenia generală, însoţită de amenzi mai mari chiar decît cele propuse de deputatul liberal, trebuie să înceapă. Dar şi lupta cu cumetrismul, cu favoritismul şi cu evaziunea fiscală ar trebui să fie pe măsură.
XS
SM
MD
LG