Linkuri accesibilitate

Formule juridice pentru alianţele politice


Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: De ce comuniștii continuă să trateze partidele de guvernare separat, ignorându-le alianța?
În vizita lui săptămânală în studioul EL, istoricul şi publicistul de la Chişinău Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre ultimele evoluții ale lungii crize provocate de nealegerea președintelui țării și despre strategia comuniștilor față de partidele din alianța de guvernământ.


Un punct de vedere de Gheorghe Cojocaru
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:21 0:00
Link directGheorghe Cojocaru: „Disponibilitatea pentru dialog cu opoziția comunistă a Alianței pentru Integrare Europeană nu a fost apreciată nici de această dată de liderii PCRM, aceștia rămânând baricadați pe pozițiile pe care s-au plasat de la bun început de ignorare a formulei de guvernare a celor trei partide liberale și democrate. Liderii comuniști preferă să discute cu fiecare partid aparte, rămânând la părerea că Alianța de guvernare nu ar exista, pur și simplu, și, deși Alianța este o realitate și încă una guvernamentală, din punct de vedere strict juridic, liderii PCRM au dreptate, pentru că Alianța nu este o structură cu actele în regulă, înregistrate la tribunal”.

Europa Liberă: Dacă e să facem abstracţie de mesajul publicistic al comuniştilor, totuşi nu există un act normativ, o lege care ar cere alianțelor politice să se înregistreze la Ministerul Justiției.

Gheorghe Cojocaru: „Faptul că nu există o asemenea reglementare în legislația națională ar trebui să dea de gândit juriștilor și oamenilor politici. Iar, eventual, odată inclusă o asemenea prevedere în Legea cu privire la partidele politice, de exemplu, care le-ar obliga expres să dea o formulă juridică alianțelor, aceasta le-ar scuti ulterior de acuzațiile gratuite de improvizare și inconsistență politică și le-ar responsabiliza atât în ceea ce privește relațiile în interiorul acestor alianțe, cât și cu referire la raporturile cu puterea sau opoziția respectivă.”

Europa Liberă: Între timp există o sarcină mult mai urgentă: depășirea impasului constituțional sau politic, fiecare îl numeşte cum vrea.

Gheorghe Cojocaru: „Dialogul politic cu opoziția este necesar în orice situație. Un comportament politic civilizat presupune nu numai competiția politică, ci și dialogul cu opoziția, cu condiția ca și opoziția, la rându-i, să accepte aceste reguli comune de joc. Contactele liderilor Alianței cu liderii comuniști pe parcursul ultimilor doi ani nu au dat nici un fel de rezultate, încât, rezumând esența acestei experiențe, se poate prognoza că și pe viitor aceste eforturi de a dialoga cu opoziția comunistă vor avea aceleași rezultate, adică, nici un rezultat”.

Europa Liberă: Dar nu avem un arbitru care să spună exact cine se face vinovat de lipsa acestui dialog. Adică un arbitru care să spună în terenul cui este mingea. Şi vedem că opoziţia înaintează condiţii insurmontabile. Prin urmare, cum poate fi depăşit acest impas, când nimeni nu vrea să fie făcut un pas în întâmpinare?

Gheorghe Cojocaru: „Probabil în asemenea situaţii se cer soluţii de anvergură şi de alternativă. Or, soluția de alternativă a fost deja articulată – este necesară o nouă Constituție, proiectul căreia să fie discutat în două lecturi în cadrul instituției legislative și să fie propus ulterior unui referendum popular. Obligatoriu, așa după cum arată și datele unui recent sondaj de opinie, acest proiect de Constituție trebuie să conțină clauza care să permită alegerea șefului statului prin vot direct, de către toți cetățenii Republicii Moldova. În situațiile critice, oamenii politici au datoria de a apela la masa cetățenilor pentru a ține cont de voința acestora și a găsi împreună soluțiile viabile.”

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG