Linkuri accesibilitate

Votul prin corespondenţă (Liviu Avram / Adevarul)


Puterea de la Bucureşti nu vrea masuri anticorupţie (Silviu Sergiu / Evenimentul zilei)


Alina Mungiu Pippidi scrie in Romania libera despre dezinteresul autoritatilor romane fata de strategia anticoruptie. Comentariul sau isi pune problema ce s-ar intampla a doua zi dupa acceptarea Romaniei in spatiul Schengen, intr-o tara care sta sa adopte in Parlament acte normative care fac praf marea strategie: ar trece la secret declaratiile de avere, ar taia firavele gheare ale Agentiei Nationale Anticoruptie si ar putea schimba conducerea Departamentului National Anticoruptie.


Revista presei de la Bucureşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00
Link direct


Puterea de la Bucuresti nu vrea masuri anticoruptie – este si concluzia lui Silviu Sergiu intr-un articol din Evenimentul zilei. A ajuns la ea ca urmare a declaratiei premierului Emil Boc cum ca nu are in vedere o remaniere guvernamentala, cel putin nu acum. De altfel, nici presedintele Traian Basescu nu ar fost prea ferm pe aceasta tema, spunand doar – reproduce comentatorul – ca „o remaniere trebuie facuta cu certitudine” si ca ea „se va face la momentul potrivit”. Cum europarlamentarul Monica Macovei a obtinut la Bruxelles consens pe pozitii ferme anticoruptie, dar nu poate sa le impuna nicicum in tara, Silviu Sergiu crede ca partidul din care face pare – Partidul Democrat Liberal - o invita de fapt sa-l paraseasca. Ramanand membru al unui partid corupt, si-ar putea pierde credibilitatea castigata in structurile europene – se mai arata in Evenimentul zilei.

Editorialul ziarului Adevarul comenteaza, sub semnatura lui Liviu Avram, respingerea incapatanata a proiectului de lege privind votul prin corespondenta de catre liderii opozitiei din Romania. Cel mai vocal este in ultima vreme presedintele social-democrat Victor Ponta. El repeta neobosit, secondat de liderul liberal Crin Antonescu, ca opozitia se va retrage definitiv din parlament daca trece aceasta lege. Unicul argument : la adapostul votului prin corespondenta, democrat liberalii, cei care vor organiza urmatoarele alegeri parlamentare din 2012, vor sa fraudeze scrutinul. Liviu Avram se mira ca nimeni nu i-a pus inca lui Victor Ponta cateva intrebari simple: se impotriveste din principiu votului cetatenilor din diaspora? Sau doar modalitatii prin care PDL intentioneaza sa legifereze acest sistem de vot? Care ar fi, pana la urma, schemele prin care aceasta lege face loc fraudei electorale? Si care ar fi solutiile curate pentru ca diaspora sa poata totusi vota?
XS
SM
MD
LG