Linkuri accesibilitate

Tărîmul capitalismului cu monopoluri


În locul capitalismului sălbatic, bazat pe cumetrisme şi monopoluri, trebuie să apară capitalismul şanselor egale şi al concurenţei netrucate.Premierul Filat zicea deunăzi că ar trebui să muncim mai mult, să implementăm mai energic reformele, dacă vrem să ajungem în marea familie europeană. Tot deunăzi, în Rusia, premierul Putin spunea că puterea şi poporul trebuie să muncească împreună ca lucrurile să intre pe un făgaş normal.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct


Ţinînd cont de proporţiile diferite ale celor două state, aş zice totuşi că atît în Rusia, cît şi în Moldova, avem de-a face cu un capitalism oligarhic, garnisit cu monopoluri, un capitalism al concurenţei neloiale.

Într-un asemenea capitalism poţi, fireşte, munci din răsputeri, şi chiar asta fac mulţi dintre concetăţenii noştri, dar munca asiduă nu va da roadele scontate şi va fi mereu stînjenită de nişte limite nefireşti.

Să zicem că munceşti ca Stahanov într-o firmă al cărei patron preferă aşa-numita contabilitate dublă. În acest caz, efortul tău, deşi colosal şi metodic, nu va ajuta prea mult ţara ce se vrea în Europa.

Sau să ne imaginăm că începi să creşti găini, gîşte, raţe, şi, mica ta afacere ar putea să devină extrem de profitabilă dacă ajungi să vinzi în mirifica hală a pieţei centrale. Ei bine, trebuie să-ţi pui pofta-n cui. În piaţa centrală nu vinde oricine. Ne-o spune însuşi ministrul agriculturii, Vasile Bumacov: „Duceţi-vă la Piaţa Centrală să vedeţi dacă are posibilitatea vreun producător agricol să intre acolo.” În consecinţă, nu-ţi rămîne decît să-i vinzi atotputernicului monopolist raţa cu 90 de lei, pe care el apoi o revinde cu 120 de lei. E limpede că un asemenea capitalism îi defavorizează pe producătorul harnic şi pe cumpărătorul care trebuie să plătească mai mult. Şi, în definitiv, are de pierdut ţara, în ciuda muncii tale înaripate.

Sînt multe exemple de acest fel care pot fi aduse cu referire la ziua de azi, dar şi la perioada guvernării comuniste. Poţi munci aici pînă-n pînzele albe fără ca ţara să se schimbe. Şi asta pentru că trebuie schimbate regulile de joc. În locul capitalismului sălbatic, bazat pe cumetrisme şi monopoluri, trebuie să apară capitalismul şanselor egale şi al concurenţei netrucate. Altminteri, munceşti în dodii...

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG