Linkuri accesibilitate

Sinecuri politice prin care diverşi patroni îşi servesc clientela (Romania Liberă)


Unde se duc cei nemulțumiți de partidele de dreapta nereformate (E. Zilei).



Editorialul României Libere, semnat de Cristian Câmpeanu, porneste de la comentariile facute de presedintele social-democratilor romani, Victor Ponta, pe marginea unei interventii publice a guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei. Ponta l-a acuzat pe Mugur Isarescu ca nu a criticat explicit coruptia si risipa banului public de care s-ar face vinovata actuala putere. Stanga se dovedeste astfel incapabila sa accepte ca actuala criza economica nu se datoreaza nu capitalismului, ci excesului de reglementare a statului, adica politicilor social- democrate, in Romania si in America deopotriva – sustine Campeanu. Daca opozitia nu propune reforma, nici actuala putere democrat-liberala nu a promovat- o, mai arata Câmpeanu. In doi ani de guvernare pedelista, companiile nationale si-au dublat datoriile catre bugetul statului functionand ca „sinecuri politice prin care diversi patroni isi servesc clientela”.

Sunt comentatori de presa cotidiana care incep sa-si puna sperantele in noile constructii politice anuntate. Doua articole – cel al lui Camil Roman, din Romania Libera, si cel al lui Mircea Cartarescu, din Evenimentul Zilei, se refera la Platforma Noua Republica, lansata deocamdata pe internet de politologul Mihail Neamtu. Camil Roman crede ca are toate sansele sa ajunga o organizatie cu caracter national, dupa ce a recrutat cateva mii de aderenti in cateva zile. Principalul sau merit este acela ca se adreseaza paturii urbane de romani inclinati spre dreapta esichierului politic. E vorba de alegatori educati, care se descurca in viata fara pomeni, de oameni dinamici, activi, care nu se simt reprezentati in actualul Parlament – arata autorul. Noua Republica ar putea fi „o veritabila contra-elita la clasa politica a anilor 90, care s-a maturizat in comunism, si la continuatorii ei”.

Mircea Cartarescu sesizeaza in Evenimentul Zilei incercarile disperate de a arunca in joc solutii noi. Una dintre ele – monarhia – pare nerealista, desi, spune comentatorul, nici n-ar fi cea mai rea solutie pentru Romania. Miscarea populara, anuntata ca structura civica deocamdata, i se pare „o emanatie a baronilor din PDL si nu a reformistilor”. Drept care sperantele i se leaga tot de Noua Republica. Aici s-ar putea duce nemultumitii din partidele de dreapta nereformate, precum democrat-liberalii sau liberalii, mai spune Mircea Cartarescu.
XS
SM
MD
LG