Linkuri accesibilitate

Festivalul vinului moldovenesc


Premierul Vlad Filat spune că începînd cu anul viitor vinul nu va fi considerat băutură alcoolică şi va fi scutit de aplicarea accizelor.


Cea de-a zece ediţie a festivalului vinului şi-a întîmpinat vizitătorii cu un spectacol folcloric „Vă poftim la sărbătoare.” Pînă la deschidere vizitatorii din ţară, dar şi oaspeţii veniţi din străinătate degustau deliciosul vin moldovenesc.


Festivalul vinului
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:01 0:00
Link direct



Cheful a fost întrerupt odată cu sosirea autorităţilor care au adunat mulţimea în faţa scenei improvizate la deschiderea oficială a Festivalului marcată prin tăierea panglicilor simbolice de către premierul Vlad Filat şi ministrul agriculturii Vasile Bumacov.

„Bine aţi venit la sărbătoare ziua naţională a vinului”.

La cea de-a zecea ediţie a Festivalului Vinului participă 54 de producători autohtoni şi peste 100 de meşteri populari. Prin ce se mai deosebeşte această ediţie decît cele precedente ne spune ministrul agriculturii, Vasile Bumacov.

„În premieră astăzi vom prezenta brandul naţional ceea ce ne va ajuta să pătrundem mai uşor în pieţele în care ne dorim să vindem acest produs.”

Prim ministru Vlad Filat a promis că începînd cu anul viitor vinul nu va mai fi considerat ca băutură alcoolică.

„Un produs mai mult agroalimentar cu calităţi curative, acest produs să nu mai fie pus împreună cu aceste băuturi alcoolice şi să fie scutit de accize.”

Preşedintele interimar, Marian Lupu nu a fost prezent la eveniment, dar a transmis un mesaj de felicitare în care ţine să amintească că vinul este simbolul neamului moldovenesc.

*
Festivalul Vinului e în toi. Cele mai lungi rânduri de vizitatori poţi vedea la tarabele de degustări publice. Aici vorbesc cu Elena Macari, care tocmai a servit din tulburelul Sauvignon.

„Să gustăm calitatea vinului, noi îl considerăm vin de calitate bună.”

Mai puţină lume poţi vedea la tarabele cu mîncăruri. În timp ce găteşte un frigărui, bucătarul Valeriu Platon îmi spune că majoritatea din cei prezenţi mai mult beau decît mănîncă la acest festival.

Valeriu Platon
Valeriu Platon
„Beu şi mănîncă care au bani, care nu au bani trec pe alături.”

Europa Liberă: adică doar beau?

„Beau, că de băut e mai ieftin. Omul care se respectă, om rămîne şi mănîncă şi bea că e sărbătoare.”

Insist să aflu prin ce este important acest festival pentru producătorii autohtoni. Administratorul combinatului de vin Mileştii Mici, Gheorghe Castraveţ spune că este o posibilitate de a-şi promova marca pe piaţa internă, dar şi de a educa cultura consumului de vin în societate.

„La noi cultura nu este la un nivel înalt deoarece se folosesc mult băuturi tari şi ieftine. Vinul este foarte binevenit pentru un om sănătos cînd se bea cu măsură, cînd se bea la timpul respectiv şi în cantitate respectivă.”

Sorin Maslo
Sorin Maslo
Sorin Maslo managerul firmei Cricova, prima titulară a marelui premiu decernat cu ocazia festivalului Vinului, spune că această ediţie a festivalului este importantă datorită lansării mărcii comerciale „VinMoldova”.

„Vinurile moldoveneşti vor fi promovate peste hotare sub o umbrelă unică, asta este o ocazie deosebită de a promova anume zona Moldovei ca o ţară producătoare de vinuri la nivelul mondial.”

Întrucît Moldova s-a confruntat cu mai multe probleme la exportul de vin îndeosebi pe piaţa din Est, autorităţile insistă să creeze o nouă instituţie „Agenţia Vinului” care va promova doar producţia de calitate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG