Linkuri accesibilitate

Ce aduce nou vizita Patriarhului Kiril?


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: „Nu avem ce-i reproşa Patriarhului Kiril. Este problema noastră că îi atribuim atâta importanţă.”


Vizita în Moldova a patriarhului rus Kiril a fost așteptată cu mare interes de biserica ortodoxă dominantă, adică de Mitropolia Moldovei, dar și de oamenii politici, care l-au primit cu onoruri pe liderul bisericesc de la Moscova. Cum apreciază evenimentul Igor Boţan, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă ADEPT, vom afla din discuția lui cu colegul nostru Vasile Botnaru.


Un punct de vedere de Igor Boţan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:49 0:00
Link direct



Igor Boţan: „Patriarhul a declarat foarte clar că nu se află la Chişinău în vizită. Este teritoriul jurisdicţiei canonice al patriarhatului din Rusia şi el a venit la enoriaşii săi. Faptul că el a fost întâmpinat la Aeroport de către preşedintele interimar ţine de decizia acestuia. Patriarhul, aşa cum spuneam, a spus că el a venit nu ca reprezentant al Federaţiei Ruse.”

Europa Liberă: Dar din întâmplare, el reprezintă în felul ăsta un mesaj politic, pe care l-a transmis mai devreme Vladimir Putin, care a îndemnat Republica Moldova să revină în spaţiul răsăritean.

Igor Boţan: „Acesta este efectul inducţiei. Noi aici, în Republica Moldova, în aşteptarea patriarhului Kiril am lansat tot felul de ipoteze şi, probabil, cei care au comentat vizita patriarhului au avut dreptate. Însă dacă ne referim strict la ceea ce a făcut şi a declarat patriarhul, nu avem ce-i reproşa. Este problema noastră că îi atribuim atâta importanţă.”

Europa Liberă: Deci, Dumneavoastră afirmaţi că patriarhul Kiril în nici o clipă şi în nici un fel n-a urmărit să fortifice ideea politică a lui Vladimir Putin?

Igor Boţan: „Nu, eu afirm că patriarhul Kiril era probabil conştient că însăşi prezenţa domniei sale la Chişinău va induce comentarii politice, care îi vor fi favorabile atât Patriarhiei ruse, cât şi ideii pe care o promovează – idee de lume rusească, care de asemenea este susţinută de viitorul preşedinte al Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Acesta este ceea ce se numeşte soft-power, adică influenţă care se induce prin însăşi prezenţa celor influenţi.”

Europa Liberă: Deci, dacă e să concluzionăm, patriarhul bisericii ortodoxe ruse nu şi-a propus în mod deliberat să încline într-o parte sau în alta opţiunile electoratului? El îşi vede strictamente de păstorirea creştinilor?

Igor Boţan: „Nici aşa. Există fenomene, care prin prezenţă influenţează. Din punct de vedere al retoricii, din punct de vedere al normelor canonice patriarhul Kiril nu a făcut absolut nimic ca să poată fi învinuit. Şi în aceasta constă forţa Patriarhiei ruse că induce comportamente de la cei, care se lasă influenţaţi.”

Europa Liberă: Adică luna nu poartă nici o vină că se produc fluxuri şi refluxuri?

Igor Boţan: „Cred că metafora este relativ adecvată pentru ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Dar patriarhul n-a făcut oare nici un efort ca deliberat să provoace afluxuri şi refluxuri?

Igor Boţan: „Patriarhul a procedat ca un diplomat foarte-foarte fin. El probabil nu a rugat să fie întâmpinat la Aeroport. Că i s-au oferit onoruri pentru şefi de stat îi priveşte pe politicienii de la Chişinău. Că a fost invitat atât de preşedintele interimar şi de către prim-ministru iarăşi îi priveşte pe politicienii de la Chişinău. Că a fost decorat cu Ordinul Republicii de către Marian Lupu îl priveşte pe Marian Lupu. Dar patriarhul a decis să-l decoreze pe Vladimir Voronin, principalul oponent al Alianţei pentru Integrare Europeană. Iar Vladimir Voronin a fost pus în situaţia Fiului risipitor - după ce s-a declarat adept al uniunii Rusia-Belarus, a reanimat GUAM-ul, a semnat IPAP-ul, a trimis geniştii moldoveni în Iraq, a declarat drept scop strategic al Republicii Moldova integrarea în Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Ce pomelnic lung avem.

Igor Boţan: „Da, ca acum să revină la ideea integrării Republicii Moldova în uniunea vamală şi în uniunea economică euro-asiatică. Deci, vedem că patriarhul îşi face jocul propriu şi înţelege perfect că însăşi prezenţa domniei sale la Chişinău va crea speculaţii, de pe urma cărora ar putea profita. Lucru care s-a şi întâmplat.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG