Linkuri accesibilitate

Moldova criticată la ONU pentru situaţia Drepturilor Omului


Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a discutat pentru prima dată situaţia din Republica Moldova.


Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite este o structură relativ tânără în cadrul ONU, fiind creat în urmă cu cinci ani și jumătate ca un for de discuție și de recomandări pentru țările membre. Astăzi Consiliul cu sediul la Geneva a discutat pentru prima dată cum sunt respectate drepturile omului în Republica Moldova. Despre dezbaterile transmise și pe internet relatează Paul Hodorogea.


Moldova criticată la ONU pentru situaţia Drepturilor Omului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
Link direct


Vladimir Grosu
Vladimir Grosu
Viceministrul Justiţiei Vladimir Grosu a declarat la Geneva că de anul trecut, de când a fost lansat dialogul între Uniunea Europeană şi Moldova în domeniul drepturilor omului, situaţia s-a îmbunătăţit. Moldova a fost impusă să abordeze altfel problemele ce tine de respectarea drepturilor omului dupa ce ţara a fost testată în această privinţă în timpul protestelor din aprilie 2009.

Ţările membre ale Naţiunilor Unite nu văd lucrurile în aceeaşi culoare. De exemplu reprezentantul Franţei a declarat că Moldova nu are o legislaţie care să lupte împotriva discriminării şi a recomandat legislatorilor să adopte un asemenea document care sa garanteze libertatea de exprimare şi libertatea persoanelor din comunitatea LGBT să protesteze.

Austria şi-a manifestat îngrijorarea că Moldova încă este o ţară din care se face trafic de persoane, inclusiv copii şi a criticat discriminarea pe bază religioasă sau sexuală care a fost observată în Moldova. Reprezentantul austriac a recomandat Moldovei sa imbunataţească situatia economică a femeilor de la sate pentru a le face mai putin vulneravile în faţa traficanţilor.

Nici Federaţia Rusă n-a ezitat să enumere problemele cu care se confruntă Moldova, sărăcie, lipsa locurilor de muncă, neprotejarea păturilor social vunlerabile din societate. Reprezentantul rus şi-a concentrat discursul totuşi mai mult pe problema minorităţilor etnice. El a spus că în ultimii doi ani 60 de şcoli cu predare in limba rusă au fost inchise şi că aceeaşi soartă ar putea s-o aibă şi instituţiile mass-media ruse din Moldova.

Canada s-a arătat ingrijorată de controlul pe care îl au autorităţile transnistrene faţă de mass-media şi societatea civilă de acolo, iar polonezii au recomandat detaşarea justiţiei de politic pentru a oferi încredere cetăţenilor.

Germania s-a arătat nemulţumită că dupa protestele din aprilie 2009 poliţiştii care au aplicat torturi n-au fost pedepsiţi, ci doar câţiva dintre ei audiaţi in instanţe.

România a felicitat autoritatile moldovene pentru ca au organizat corect alegerile din 2010 si 2011 şi pentru că au adoptat strategia naţională pentru romi.

Viceministrul Justiţiei, Vladimir Grosu împreuna cu colegii săi prezenti la Geneva, a ascultat cu atenţie şi observaţiile celorlalte ţări şi a declarat la final că Moldova va căuta sa facă faţă acestor provocari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG