Linkuri accesibilitate

„La toţi le place mierea din Moldova”


La Chişinău a început târgul de miere
La Chişinău a început târgul de miere

„Omul care este amărât că nu are cu ce plăti gazul nu-l mai îndulceşte nimic. Dar miere trebuie să mâncăm ca să fim sănătoşi.”



La Chișinău a fost reînnoită tradiția târgului anual al crescătorilor de albine, care se ține înaintea Hramului orașului. Printre vizitatorii standurilor dulci ca mierea s-a numărat și corespondenta noastră Alla Ceapai.


La Chişinău a început târgul de miere
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
Link direct



După ce şi-a pregătit cele 200 de familii de albinuţe pentru perioada rece a anului, Grigore Scutari din Basarabeasca a venit la tîrgul de miere în speranţa să-şi poată vinde marfa:

Grigore Scutari
Grigore Scutari
„Am lăsat 20 de kg de miere, ca ele să poată să producă. Ele iarna se hrănesc cu miere, dacă nu au miere – mor de foame. Albina asta care iernează, primăvara moare, iar în locul ei se naşte o altă albină care colectează. Ele practic acum îşi gătesc viitorul, cum noi ne gătim viitorul familiei.”

Din primăvară albinuţele din nou îşi vor începe activitatea, spune Grigore Scutari, care compară stupul cu o veritabilă uzină:

„Fiecare albină are lucrul ei. Este albina sanitară, ea face curăţenie tot timpul, pentru că ele lustruiesc celula înainte de a depune miere. Albina care aduce miere, o transmite la o altă albină, care prelucrează mierea în stup. Ca şi într-o fabrică, într-un „zavod”, fiecare are funcţia ei, nu stau degeaba.”

Dar în stup, şi trîntorii au un rol aparte, adaugă Grigore Scutari:

„Familia care nu are trîntori, nici nu colectează miere, este o familie săracă. Regina dacă nu are trîntori nu se împărechează. Deja albinele decid de cîţi trîntori au nevoie, dar trîntorii sunt o necesitate în familie ca şi bărbatul.”

Grigore Scutari se laudă că în acest an albinuţele lui au fost foarte harnice şi au reuşit să producă o cantitate dublă de miere comparativ cu anul trecut:

„Primăvara a fost mai frig, noi ne-am îngrijorat, dar cînd a înflorit salcîmul am avut timp favorabil. În timpul teiului, tot au fost ploi multe, am colectat puţină miere de tei. Am colectat miere de floarea soarelui, am colectat, dar după floarea soarelui a început seceta. Cît ne-a dat Dumnezeu am produs.”

Grigore Scutari speră că va reuşi să-şi vîndă mierea la acest tîrg. Chiar dacă, spune el, lumea ezită să scoată bani din buzunar din frică că nu va avea cu ce plăti căldura iarna:

„Omul care este amărît că nu are cu ce plăti gazul nu-l mai îndulceşte nimic. Dar mierea trebuie cumpărată, indiferent de gaz şi de toate problemele, mierea trebuie de mîncat pentru ca omul să fie sănătos.”

Maria Sacara
Maria Sacara
O altă producătoare de miere tot din Basarabeasca Maria Sacara spune că participă cu regularitate la aceste tîrguri deoarece aici îşi face cumpărători fideli:

„Toţi cumpără şi „inteligenţa” şi ţăranii. Prin acest iarmaroc ne-am făcut foarte mulţi cumpărători. Avem deja cumpărători care ne sună şi noi le aducem miere. Să luăm în comparaţie cu miere din Europa sau din America, la toţi le place mierea noastră, toţi caută mierea moldovenească, chiar şi în Rusia cînd plecam înainte şi vindeam mierea, la toţi le plăcea mierea de la Moldova.”

Tîrgurile de miere au devenit deja o tradiţie în ajunul Hramului Chişinăului, cînd producătorii din toate colţurile Moldovei vin cu diverse oferte pentru chişinăuieni şi oaspeţii capitalei.
Previous Next

XS
SM
MD
LG