Linkuri accesibilitate

„Castelul de apă” redeschis pentru public


Muzeul Chişinăului s-au redeschis, dar în lipsa expoziţiilor, vizitatorii vor putea numai să admire panorama capitalei.


Muzeul Chișinăului a fost redeschis astăzi în Turnul sau Castelul de Apă după o foarte lungă pauză. Inaugurarea a avut loc cu mare fast. Dar primii vizitatori, printre care a fost și corespondenta noastră Alla Ceapai, au constatat că înăuntru nu prea este mare lucru de văzut.


Muzeul Chişinăului din Turnul de Apă s-a redeschis pentru public
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct



Turnul de apă de lîngă Universitatea de Stat din Moldova a fost construit cu 119 ani în urmă de cunoscutul arhitect Bernardazzi. Iniţial a servit în calitate de fântână arteziană, de unde chişinăuienii de atunci se aprovizionau cu apă potabilă. Din anul 1979, aşa-numitul „castel de apă” a fost transformat în muzeul oraşului Chişinău.

Însă mai bine de trei decenii clădirea este percepută ca un muzeu cu uşile închise pentru public, spune edilul capitalei Dorin Chirtoacă:

„Pentru că din 1979 pînă în 1985 nu a funcţionat, pentru că nu erau adunate suficiente materiale expoziţionale, exponate. Şi abia în 1985 a fost deschisă prima expoziţie, care a durat pînă în 1990, cînd după cutremur muzeul a fost închis pentru 10 ani. În anul 2000 a repornit activitatea muzeului, însă în timp foarte scurt a fost închis pentru reparaţie şi din 2007 a continuat pînă în prezent. Astăzi redeschidem uşile Muzeului oraşului Chişinău pentru public.”

Dorin Chirtoacă şi Gheorghe Ciocanu
Dorin Chirtoacă şi Gheorghe Ciocanu
Muzeul va fi în gestiunea nu doar a Primăriei ci şi a Universităţii de Stat şi asta datorită unui acord de colaborare semnat astăzi de edilul Dorin Chirtoacă şi rectorul Gheorghe Ciocanu:

„Studenţii de la facultatea de istorie şi filosofie vor avea un teren practic de exploatare. Prin redeschiderea lui şi revenirea lui în gestionarea Universităţii de stat din Moldova noi vom obţine un stăpîn durabil, un stăpîn prin intermediul căruia se va cunoaşte istoria Chişinăului, istoria neamului şi a limbii.”

Chiar dacă muzeul şi-a redeschis larg uşile pentru chișinăuieni, aceștia au putut admira doar o singură expoziţie, o istorie în imagini a întreprinderii Apă-Canal, celelalte trei săli de expoziţie fiind pustii. Majoritatea vizitatorilor s-a grăbit însă să urce pe acoperişul muzeului, de unde poţi vedea panorama capitalei. Iată ce ne spune unul dintre vizitatori, pensionarul Ştefan Burov.

„Cînd e timp clar se vede foarte bine aproape tot oraşul. Şi pentru asta mulţi vin ca să vadă şi exponatele şi oraşul.”

Încă cel puţin două luni vizitatorii nu vor putea vedea expoziţiile muzeului, concepţia cărora a fost adoptată în 2007, a anunţat directoarea muzeului Irina Bîrcă. Într-un schimb de replici cu primarul, Irina Bîrcă a cerut închiderea muzeului pentru a putea fi terminată amenajarea lui.

Dorin Chirtoacă: „Aveţi posibilitatea să amplasaţi expoziţiile la celelalte etaje?”

Irina Bîrcă: „Da avem.”

Dorin Chirtoacă: „Demult trebuia să o faceţi.”

Irina Bîrcă: „Dar noi facem.”

Dorin Chirtoacă: „De cînd faceţi?”

Irina Bîrcă: „Din 2007 cînd s-a anunţat concursul.”

Dorin Chirtoacă: „Mai nu a trecut o lună de zile. Vă rog să amplasaţi la celelalte trei etaje tot ce aveţi de amplasat şi noi să vedem ce aveţi.”

Irina Bîrcă: „Domnule primar cum vă închipuţi să intre vizitatorii, dar noi să amplasam materialele, asta nu este normal.”

Dorin Chirtoacă: „Iată aşa... dacă nu aţi făcut timp de patru ani cu uşile închise, o veţi face cu uşile deschise.”

Ce expoziţii vor putea admira în viitor chișinăuienii, am întrebat-o pe ghidul muzeului Veronica Ciobanu.

Panorama Chişinăului de pe acoperişul Castelului de Apă
Panorama Chişinăului de pe acoperişul Castelului de Apă
„Planurile oraşului, avem nişte cărţi bisericeşti editate la Chişinău la începutul sec.XIX. Unul dintre cele mai interesante exponate este mapa primarului Schmidt. De asemenea, sunt piese de port din sec. XIX , arătăm pactul Ribbentrop-Molotov. Avem piese unicale şi interesante.”

Dorin Chirtoacă a dat asigurări că de astăzi uşile muzeului vor rămîine deschise. Însă în lipsa expoziţiilor, vizitatorii vor putea doar admira oraşul de la înălţimea muzeului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG