Linkuri accesibilitate

Frămîntările politice de la Chișinău glindite în presa bucureșteană (Hotnews, Evenimentul zilei)


35% din ajutoarele sociale sunt în regim de urgență, alocate pe criterii subiective si netransparente (Evenimentul zilei).



Presa electronică din România a înregistrat astăzi printre altele și ultimele frământări de pe scena politică de la Chișinău. Relatează de la București Tania Radu.

Evenimentul zilei si Hotnews preiau informatia ca astazi, in Parlamentul de la Chisinau, premierul Vlad Filat a cerut demiterea procurorului general, a sefului Serviciului de Informatii si Securitate si a presedintelui Comisiei Nationale a Pietei Financiare. Valeriu Zubco, Gheorghe Mihai si Mihail Cibotaru nu au avut reactia potrivita fata de incercarilor de preluare frauduloasa a actiunilor de la patru banci din Republica Moldova.

Doi dintre ei au fost numiti de partidele din Alianta pentru Integrare Europeana, aflata la guvernare, iar revocarea lor ar putea crea tensiuni in coalitie. „Nu pastrarea cu orice preț a Aliantei este scopul nostru, ci indeplinirea angajamentelor asumate in fata cetatenilor” - a fost insa pozitia premierului, citat de Evenimentul zilei.

Editorialul ziarului Evenimentul zilei verifica analitic o afirmatie a presedintelui Traian Basescu: criza economica va distruge statul social. Mircea Marian consulta un studio Eurostat si constata ca, in plina criza, statul roman si-a majorat cheltuielile cu protectia sociala. Problema nu ar fi insa asta, ci destinatia ajutoarelor sociale. 35% din ele sunt ajutoare de urgenta, care sunt alocate pe criterii subiective si netransparente, cea mai mare parte au fost date in Bucuresti, orasul cel mai bogat din Romania.

Apoi celebrul program „cornul si laptele”, introdus pe vremea premierului social-democrat Adrian Nastase: copiii de scoala nu pretuiesc produsele oferite drept gustare: sunt de proasta calitate, iar ceea ce nu stiu ei este ca si costa foarte mult, pentru ca sunt achizitionate prin licitatii dubioase. Va avea oare curajul guvernul Boc sa elimine aceste cheltuieli paguboase? se intreaba Mircea Marian. Teoretic, da. Practic insa nu va putea face nimic: un proiect de diminuare a statului social are nevoie de un acord intre putere si opozitie, asa cum s-a intamplat in Irlanda – mai arata editorialistul de la Evenimentul zilei.
XS
SM
MD
LG