Linkuri accesibilitate

La Chișinãu, sezonul de încălzire a început parțial


„Locatarii care vor căldură - proces verbal cu semnătura a peste 50 la sută dintre locatarii blocului.”




Cetãțenii Chișinãului au așteptat cu înfrigurare ca astãzi caloriferele sã intre în funcțiune, odatã cu începerea oficialã a sezonului de încãlzire. Dar deși condițiile meteo erau îndeplinite, caloriferele au rãmas reci, cu excepția celor din grãdinițe, școli-internat și spitale de copii, iar edilii i-au anunțat pe cei de la blocuri cã le va veni rândul probabil peste zece zile. Detalii despre acest start amânat are Alla Ceapai.

Sezonul de încălzire a început parțial
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:16 0:00
Link direct



Sezonul de încălzire în capitală va începe după ce temperatura aerului se va menţine trei zile la rînd sub 8 grade celsius, iar primarul Chişinăului va emite dispoziţia respectivă, a declarat Europei Libere şeful Termocom-ului Mihai Cernei: „Cînd o să fie dispoziţia primarului, cred că peste o săptămînă, dacă nu mai mult. Să vedem cum va fi timpul. Temperaturile se ridică înapoi.”

Astăzi la şedinţa primăriei Dorin Chirtoacă a dat startul sezonului de încălzire doar pentru grădiniţe, şcoli internat şi spitale de copii. Primarul a avut şi el o explicaţie de ce populaţia va trebui sa mai îndure frigul din apartamente încă cel puţin o săptămînă: „Noi suntem gata şi putem începe sezonul de încălzire. Însă avînd în vedere prognoza meteo că zilele următoare se va încălzi puţin. Ţinînd cont de faptul că o factură minimă la agentul termic va începe de la o mie de lei în acest sezon de încălzire credem că este corect să începen livrarea acestui serviciu pentru copii. Ceea ce priveşte locatarii în cazul în care doresc căldură - proces verbal cu semnatură a peste 50 la sută dintre locatarii blocului.”

Şeful Termocom-ului Mihai Cernenco precizează că doar blocurile care nu au datorie faţă de Termocom pot solicita conectarea la căldură înainte de începerea oficială a sezonului de încălzire: „Putem să conectăm un bloc şi altul nu, de ce nu putem, dar trebuie să avem posibilitatea ca pe regimul de vară să conectăm. Că noi încă suntem la regimul de vară. Acestea eu gîndesc sunt nişte lucruri care nu o să fie îndeplinite. Trebuie să avem putinţă încă să conectăm.”

Anume ce putinţă?

„Adică 100 de procente plătite şi blocul care vrea căldură. Acum avem putinţă de a conecta doar 20 la sută.”

Pe de altă parte, preşedintele Centrului pentru Eficienţa Energetică şi Resursele Rregenerabile, Ruslan Surugiu, e de părere că Termocomul ar trebui să meargă în întîmpinarea consumatorilor datornici, mai cu seamă în condiţiile eventualelor scumpiri pentru căldură: „Dacă Termocom-ul este atît de dur şi nu poate lucra în timpul anului cu consumatorii şi îi pune într-un fel în faţa faptului cînd deja este frig şi acum le arată cine este stăpîn şi poate face regulă în domeniul acesta, consumatorii desigur că se vor dezamăgi de asemenea atitudine, nu se vor simţi nici mai departe în siguranţă şi atunci ei vor opta pentru alte opţiuni de încălzire.”

Ruslan Surugiu crede că cetăţenii nu prea doresc să fie conectaţi la căldură, deoarece dacă iarna trecută o gigacalorie îi costa circa 900 de lei, în acest sezon, aceasta ar putea depăşi 1000 de lei.

Cînd totuşi chişinăuenii vor şti noile tarife pentru căldură, l-am întrebat pe preşedintele ANRE, Victor Parlicov: „Evident că întotdeauna avem careva estimări, dar eu nu voi opera cu aceste estimări. Şi ceea ce se primeşte la noi estimativ oricum mi se pare prea mult, pentru că consider că sunt rezerve foarte mari la acest capitol.”

Victor Parlicov precizează că marți, în cadrul unei şedinţe, vor fi analizate cererile prestatorilor de energie termică privind majorarea tarifului. Şi în cel mai scurt timp va fi anunţat public tariful final pentru consumatori.
Previous Next

XS
SM
MD
LG