Linkuri accesibilitate

Un actor în boschete


Nu am nici o îndoială că primarul Chirtoacă îl va ajuta pe Gheorghe Grîu, că va încerca să-l scoată din mocirla în care se află ani de zile.



După ziarul Timpul, şi postul de televiziune PRO TV, iată, a difuzat un reportaj despre soarta grea a fostului actor Gheorghe Grîu. Altădată protagonist talentat al cinematografiei sovietice, Gheorghe Grîu a ajuns acum să trăiască în stradă şi să doarmă în boschete.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:41 0:00
Link direct


Ceea ce ne-a arătat PRO TV-ul e în stare să-ţi ridice părul măciucă. Fostul actor talentat arată bolnav şi prematur îmbătrînit. Nimeni nu i-ar fi prezis un asemenea destin în anii ʼ80 cînd i se deschiseseră nenumărate piste artistice.

M-a bucurat reacţia promptă a primarului capitalei care, după vizionarea reportajului, a declarat că primăria nu poate accepta situaţia în care personalităţile zac prin parcuri. Dorin Chirtoacă a spus că îl va ajuta pe actorul fără casă. Indiscutabil, gestul primarului e firesc şi trebuie salutat. E, într-adevăr, inadmisibil ca un artist, chiar dacă nu-şi mai face meseria, să moară de foame printre boschete. Însă faptul că ani de zile Gheorghe Grîu a dus o existenţă mizerabilă, fără să fie observat de autorităţi, trebuie totuşi reţinut.

Există însă şi reversul acestei drame. Se pare că personalitatea însăşi a contribuit din plin la propria sa degradare. Oameni demni de toată încerederea mi-au spus că talentatul actor e de ani buni captiv al alcoolismului, că anume iresponsabilitatea şi patima băutului l-au transformat în boschetar.

Şi aici aş scoate în evidenţă un amănunt îngrijorător. În dialogul pe care Gheorghe Grîu l-a avut cu reporterul PRO TV, fostul actor ni s-a prezentat ca o fiinţă visătoare, dornică de revelaţii care îi lipsesc, un pic necăjită, dar nicidecum disperată şi îngrozită. În orice caz, nu am auzit ca acest om să ceară ajutor. Nu am auzit să ne spună, cu lacrimi în ochi, că vrea să scape de mizeria în care zace, că vrea o casă, că vrea un loc de muncă. Sper foarte mult să greşesc, dar am avut neplăcuta impresie că actorul nu mai vrea nimic, că se complace în mizeria în care se află.

Nu am nici o îndoială că primarul Chirtoacă îl va ajuta pe Gheorghe Grîu, că va încerca să-l scoată din mocirla în care se află ani de zile. Important e însă să vrea actorul să se ajute pe sine, să vrea el să revină la viaţa normală. Altminteri, toate eforturile primarului şi ale altor posibili altruişti vor fi apă de ploaie...
XS
SM
MD
LG