Linkuri accesibilitate

19.10 - Chișinău: Primul conciliabul al clericilor din cadrul Mitropoliei Moldovei


Vladimir Voronin: atâta timp cât va deţine funcţia de şef al statului va exista o singură mitropolie, cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova.




19 octombrie 2001

Ora Moldovei.

Primul conciliabul al clericilor din cadrul Mitropoliei Moldovei.

Revenim acum la Chişinău, unde astăzi a avut loc prima adunare a clericilor ortodocşi din cadrul Mitropoliei Moldovei. La întrunire a participat şi preşedintele Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor. Mai multe de la Viorica Zaharia.

Preşedintele Vladimir Voronin a declarat astăzi la prima adunare generală a preoţilor Mitropoliei Moldovei că atâta timp cât va deţine funcţia de şef al statului în Republica Moldova va exista o singură mitropolie, cea a Moldovei, subordonată Patriarhiei de la Moscova.

Preoţii, cu care am vorbit după adunare, ne-au spus că Vladimir Voronin le-a cerut să susţină şi ei această poziţie şi să nu adere la Mitropolia Basarabiei, care se subordonează Patriarhiei române.

- „Preşedintele susţine Mitropolia asta a Moldovei ca să fie o mitropolie în Moldova. Şi ne-a impus şi pe noi, adică dacă el e preşedinte în ţară, să fie numai o mitropolie.”

- „La toţi s-a adresat, s-a adresat către toţi şi preşedintele statului a spus că nu va recunoaşte, cât va fi dumnealui preşedinte. Este un îndemn, dar nimeni nu a semnat din preoţi nimic.”

Atât preşedintele, cât şi mitropolitul Moldovei, Vladimir, le-a cerut celor peste o mie de preoţi prezenţi la adunare să perfecteze de urgenţă actele necesare pentru a obţine titlurile de proprietate asupra patrimoniului şi terenurilor aferente bisericilor, astfel încât acestea să devină proprietate a Mitropoliei Moldovei şi să nu poată fi înstrăinate fără acordul mitropolitului. Clericii au primit câte o instrucţiune scrisă, care le arată cum să obţină titlul de proprietate. În prezent proprietatea bisericilor aparţine comunităţilor de enoriaşi.

Iată ce ne-a declarat secretarul mitropolitului Moldovei, protoiereul Vadim Keibaş: „Am elaborat, sub egida Preşedinţiei, o campanie de atribuire a titlurilor de proprietate, care se vor elibera de organele cadastrale teritoriale. Pentru ca lucrul să meargă mai bine şi mai rapid, am întocmit nişte instrucţiuni pentru clericii bisericii ortodoxe din Moldova, ca să ştie pas cu pas cum se execută astfel de titluri, cu cine să intre în contact, care să fie lucrul lor cu agenţii organelor cadastrale teritoriale, cum să întocmească o decizie a primăriei locului ş.a.m.d.”

Preoţi care ne-au solicitat anonimatul, ne-au spus că în acest fel Mitropolia Moldovei doreşte să se asigure că parohiile pe care le are în prezent nu vor putea adera la Mitropolia Basarabiei, dacă ea va fi înregistrată oficial. Ei spun că acesta este principalul motiv pentru care a fost convocată adunarea.

Să precizăm că săptămâna viitoare Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să facă publică decizia definitivă în procesul Mitropoliei Basarabiei prin care ar putea obliga Guvernul să înregistreze această biserică. Unii clerici, cu care am stat de vorbă, ne-au spus că nu se vor conforma indicaţiilor mitropoliei în ce priveşte obţinerea titlurilor de proprietate.

- „Preoţii care au primit hârtiile, prin hârtiile acestea ei pot să facă parohia sa să fie sub proprietatea Mitropoliei Moldove, dar preotul care o să aibă înţelepciune, dacă o să vrea, o să treacă la Mitropolia Basarabiei. Biserica nu e a mitropolitului, dar biserica, fiecare biserică e a enoriaşilor, şi enoriaşii ce o să dorească aceea o să facă. Şi asta nu ştiu cum s-a făcut o greşeală mare, că preotul singur hotărăşte soarta bisericii.”

Secretarul Mitropoliei Moldovei ne-a mai spus că adunarea clericilor a aprobat o adresare către şeful statului, primul ministru şi preşedintele Parlamentului prin care cere „realizarea unui concordat între biserica ortodoxă din Moldova şi statul Republica Moldova în vederea stabilirii unor relaţii speciale, care ar asigura condiţii favorabile de activitate a bisericii ortodoxe”. Protoiereul

Vadim Keibaş: „În final a fost lansată o adresare a marii adunări a clericilor bisericilor ortodoxe din Moldova către conducerea Republicii Moldova şi anume incluzând anumite prevederi şi cerinţe, cum ar fi, de exemplu, atribuirea titlurilor de proprietate parohiilor Mitropoliei Moldovei, ceea ce ar facilita evidenţa patrimoniului bisericesc.

Un alt lucru a fost în general lansată dorinţa de a facilita sub orice aspect scoaterea unor prevederi legislative, care să faciliteze activitatea bisericii în general sub aspect şi social, cultura, economic şi patrimonial. Când vorbesc patrimonial am solicitat retrocedarea tuturor edificiilor, care au aparţinut de drept cândva bisericii noastre şi au fost construite din banii şi cu binecuvântarea ierarhilor locului.

Am fost salutaţi şi a fost acceptată prezenţa excelenţei sale domnului preşedinte, Vladimir Voronin, care a ţinut o alocuţiune cu un conţinut foarte benefic bisericii noastre. Au fost date nişte promisiuni, care ne-au cointeresat pe toţi şi ne-au favorizat biserica în general.”

Preoţii Mitropoliei Basarabiei nu au fost invitaţi la adunarea clericilor, organizată de Mitropolia Moldovei. Deşi în ajun s-a anunţat că presa va avea acces liber la adunare, astăzi în sală au fost admişi pentru câteva minute doar jurnaliştii televiziunii de stat.

Din Chişinău, Viorica Zaharia, Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG