Linkuri accesibilitate

Promo-Lex: Situația drepturilor omului în Moldova s-a înrăutățit


„Lipsa încrederii în justiţie provoacă resemnare şi cetăţenii nu mai caută să-şi facă dreptate.”



Tratamentul deţinuţilor, drepturile copiilor, violenţa în familie dar mai ales situaţia din Transnistria, toate sunt domenii în care Moldova a regresat. La care s-ar adăuga lupta împotriva corupţiei şi absența unei reforme substanțiale a justiției care sã redea oamenilor încrederea. Sunt numai unele din concluziile celui de-al 4-lea raport despre situația drepturilor omului în Moldova, lansat astãzi de Asociația Promo-Lex. Alla Ceapai relateazã.

Promo-Lex: Situația drepturilor omului în Moldova s-a înrăutățit
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct



Dacă pînă în 2009 Republica Moldova era „lăudată” în majoritatea rapoartelor internaţionale privind asigurarea respectării drepturilor omului, atunci după evenimentele violente din aprilie 2009, Republica Moldova este plasată la coada acestor clasamente, constată Raportul Promo-Lex. Directorul executiv al Asociaţiei Promo-lex, Ion Manole: „La 7 aprilie, la 9 aprilie 2009 nu am avut doar încălcarea libertăţii de întrunire, am avut o serie de alte consecinţe care au dus la încălcarea în masă a drepturilor omului. Şi fenomenul respectiv încă nu s-a finalizat şi Moldova rămîne o ţară destul de negativ privită în jurul său - atunci cînd vorbim despre Republica Moldova după 7 aprilie - pentru că s-a accentuat şi este mai vizibil fenomenul impunităţii, s-a văzut că poţi săvîrşi anumite infracţiuni, poţi săvîrşi anumite încălcări a legii fără a fi sancţionat.”

Amînarea tragerii la răspundere a celor care violează drepturile omului, dar şi neîncrederea cetăţeanului că în instanţa de judecată îşi poate găsi dreptatea sunt cauze ce stimulează, la rândul lor, nerespectarea drepturilor omului, susţine Ion Manole: „Situaţia în justiţie este o problemă care trebuie cît mai urgent soluţionată. Autoritatea judecătorească este una dintre cele trei puteri, atîta timp cît cetăţenii nu au încredere în această instituţie este o situaţie destul de gravă în continuare în Republica Moldova. Putem noi vorbi de nu ştiu care drepturi, putem noi schimba nu ştiu care legi, putem noi adera la alte sute, zeci de documente internaţionale, dar atîta timp cît cetăţeanul nu este sigur cînd merge în faţa judecătorului că i se va face dreptate, eu cred că atunci este o problemă foarte gravă.”

Alexandru Postică
Alexandru Postică
Mai neputincioasă este justiţia în regiunea separatistă din stînga Nistrului, unde încălcările drepturilor omului au devenit din ce în ce mai frecvente, spune expertul de la Promo-Lex Alexandru Postică, care acordă asistenţă juridică în dosarele deţinuţilor din Transnistria: „Dacă vorbim de anumite probleme sistemice cum sunt aplicarea torturii sau tratamentelor inumane, sau detenţia arbitrară considerăm că nu există nici un remediu intern efectiv şi urmează doar Curtea Europeană să se expune asupra acestor încălcări. Ce ţine de drepturile politice, iarăşi nu putem vorbi despre o exercitare efectivă a căilor sau a remediilor interne în regiune.”

În acelaşi timp, cetăţeanul violat în drepturi nu are alternative pentru a-şi căuta dreptatea, decît în instanţele de judecată, spune preşedintele Centrului pentru resurse juridice, Vladislav Gribincea: „El altă soluţie nu are, judecătorii sunt cei care trebuie să facă justiţie conform legii, aşa că dacă el doreşte protecţie din partea statului nu are decît să se adreseze justiţiei. În cazul în care el nu se adresează justiţiei el se expune unui risc în care să nu fie protejat de fapt de nimeni. Şi atunci persoana alege fie el încearcă să meargă după o şansă iluzorie, dar care este acordată de stat, sau el renunţă la oricare protecţie.”

Experţii spun că lipsa încrederii în justiţie provoacă resemnare şi cetăţenii nu mai caută să-şi facă dreptate - situaţie ce a dus, în cele din urmă, la conservarea fenomenului de încălcare a drepturilor omului în societatea moldoveană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG