Linkuri accesibilitate

Criza este într-un fel anesteziată (Evenimentul Zilei)


Noua Republică Noua Republică şi „zoaia ideologică” (România Liberă)




Economistul-şef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, explică într-un interviu din Evenimentul zilei care sunt cauzele crizei economice mondiale: mecanismele naturale ale economiei de piata nu sunt lasate sa functioneze. Firmele cu probleme nu sunt lasate sa falimenteze, iar centurile de siguranta, inclusiv cele pentru populatie, sunt mentinute la un nivel nesustenabil de ridicat. „Criza este într-un fel anesteziată. Si lumea, care acum se plange si urla cat de greu ii este, de fapt nu a platit poate nici un sfert din datoria pe care trebuia sa o plateasca”, spune Lazea. Oficialul BNR aminteste cum s-au petrecut lucrurile la precedenta criza economica mondiala, de la sfarsitul anilor douazeci: generatia ʼ30 a platit integral excesele pe care tot ea le facuse in anii nebuni ’20. Ei au risipit, ei au platit. Lectia a fost invatata pentru sapte decenii, si nu s-a mai repetat. Acum, dupa anii nebuni 2000, cei care au risipit nu mai vor sa plateasca – este, in esenta, demonstratia lui Valentin Lazea, care se refera inclusiv la manifestatiile de tipul „Ocupați Wall Street” din America si din Europa. Invitatul ziarului Evenimentul zilei nu crede ca moneda euro va disparea, cel mult admite ca zona euro ar putea fi reprezentata in viitor de un numar mai mic de state.

Continuă discuțiile despre încercările de înnoire doctrinară de pe scena politica româneasă. În România Liberă, Mircea Kivu observa ca stânga bălteşte, iar daca nu se coaguleaza nimic nou in perioada urmatoare, atunci alegerile viitoare vor avea drept unic ingredient oarecum nou de stanga partidul condus de Dan Diaconescu, patronul televiziunii OTV. Audienta lui s-ar putea transforma in voturi, in lipsa de ceva mai bun. La dreapta, initiative precum Noua Republica, condusa de politologul Mihail Neamtu, propun lucruri de bun simt, dar care nu trec de nivelul unui Partid Democrat-Liberal cu fata umana. Totusi „nevoia de schimbare incepe sa producă.”

Tot în România Liberă, Alina Mungiu-Pippidi demoleaza Noua Republică, înscriind initiațiva in „zoaia ideologică” generală (sintagma ii apartine autoarei). Înainte de a fi devenit partid, a şi „alunecat către un discurs neolegionar pueril, deşi agresiv”. Articolul nu găseşte nicio utilitate discuției publice despre ideologii si nici discursurilor de dreapta, care „nu servesc nimanui”.
XS
SM
MD
LG